Депутатите спорят как да се бори корупцията. Народните представители търсиха отговор и на въпроса кой е виновен за корупцията.

Не можете да ръководите и управлявате органите за борба с корупцията, заяви социалистът Красимир Янков. Той е категоричен, че няма политическа воля за борба с корупцията. На последно място сме в ЕС по противодействие на това престъпление, според социалиста.

Антикорупционният закон не плаши и врабче, критикува Нинова

Антикорупционният закон не плаши и врабче, критикува Нинова

Новият орган трябва да има разследващи функции

Моделът е такъв, че поражда корупция, включи се и атакистът Павел Шопов.

Да говорим професионално, не политически, настоя Димитър Лазаров от ГЕРБ и обвини, че се дестабилизират службите.

Красимир Янков се изненада, че управляващите се припознали в критиките му.

И президентско вето отлага борбата с корупцията

И президентско вето отлага борбата с корупцията

Антикорупционното законодателство най-вероятно ще остане за догодина

Антикорупционният орган ще може да прави искания за използване на специални разузнавателни средства в оперативно-издирвателната си дейност. Това изненада социалистът Крум Зарков, който недоумява защо мегаагенцията ще използва бръмбари, тъй като разследването ще се дава на прокуратурата.

Съгласно приетите текстове оперативно-издирвателната дейност на антикорупционния орган има за цел превенция, предотвратяване, разкриване и противодействие на нарушения, свързани с прояви на корупция или бездействия, които разкриват прояви на корупция и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и на разследващите органи.

Бойко Рашков се оплака, че възпрепятстват контрола на подслушванията

Бойко Рашков се оплака, че възпрепятстват контрола на подслушванията

Има теч на СРС към медии, според шефа на Бюрото

Дейността включва още изготвяне и съхранение на веществени доказателствени средства и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и установяването на незаконно придобитото имущество. Оперативно-издирвателната дейност ще се извършва чрез справки по информационните фондове на лица, заемащи висша публична длъжност, идентифициране на лица и обекти, оперативна проверка на събираните данни и тяхното документиране, както и извършване на насрещни проверки по документи и вземане на обяснения от граждани.

Съгласно приетия текст оперативно-издирвателната дейност завършва с доклад за извършените дейности за противодействие на корупцията и на базата на събраните анализирани и проверени сведения.

Припомняме, споровете около новия антикорупционен закон вървят от месеци наред, като имаше и два законопроекта - на управляващите и на този на БСП. Основната разлика обаче между тях е кой да назначава шефа на новия орган - парламентът или президентът.

По темата корупцията и борбата с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, които също не завършиха със съгласие по темата.

Налагането на вето от страна на президента означава обаче, че амбицията на управляващите да приемат закона до края на годината няма да може да се осъществи.

На поредно заседание Народното събрание разглежда на второто четене антикорупционния закон, чрез който се създава мегаагенция за борбата с корупцията. Законът трябва да бъде приет до края на годината.