Прокуратурата е изискала от македонските власти нейните представители лично да разпитат екипажа на кораба "Илинден" и няколко македонски длъжностни лица, информира БНР.

Искането е изпратено чрез съдебна поръчка, като македонската страна няма краен срок, в който да отговори на молбата, каза заместник - градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

Той наблюдава паралелното дело, което се води в България във връзка с трагедията в Охридското езеро от лятото на миналата година, при която загинаха 15 българи.

Джамбазов заяви, че не е запознат със заключенията на македонския съдия - следоватетел, работещ по случая, но очаква повече информация, когато за разследването отговорност вече ще има македонската прокуратура.

Все още няма яснота около разследването, което водят димитровградските обвинители за допуснати нарушения около организацията на екскурзията до Охрид, каза още заместник-градският прокурор на София.

Припомняме, вече стана ясно че докладът за потъването на „Илинден" е получен в македонската прокуратура.

Съдията-следовател на това дело Весна Кичеец потвърди, че прокуратурата разполага с цялата документация от 500 страници за потъването на кораба. "Само прокуратурата може да посочи, кой носи отговорност за трагедията", каза Кичеец и добави: Всякакви твърденията, че в това дело ще бъдат повдигнати обвинения и срещу служители от различни институции имащи отношения към този случай са произволни.

Припомняме, че до момента единственият заподозрян за потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро е капитанът на плавателния съд Сотир Филески.
В момента той е с мярка за неотклонение "домашен арест". Веднага след инцидента обаче той бе задържан и остана няколко месеца в ареста.

Сред основните причини за потъването на кораба се сочи неговата пренатовареност. По неофициална информация експертите имат сериозни забележки и към международната компания, която е издала необходимите документи за корабоплаване на "Илинден".

Трагедията с българските туристи стана по време на разходката с кораба до манастира "Свети Наум". Илинден потъна край местността "Елешец". На борда имаше 54 туристи и трима души от екипажа.