Категорично не съм давал никакви указания на хората, извършили сделката при продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в "ЕВН България", заяви пред БНТ бившият енергиен министър в първия кабинет "Борисов" Трайчо Трайков. Той бе категоричен, че досега не е съдил за клевета, но няма да остави този случай без последствия.

Трайчо Трайков ощетил българските пенсионери
Обновена

Трайчо Трайков ощетил българските пенсионери

Приходите от продажбата на държавния дял в ЕВН трябвало да отидат в Сребърния фонд

Припомняме, вчера прокуратурата обвини бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на повече от 20 милиона лева именно за тази сделка. Бившият финансист номер едно Симеон Дянков също ще получи призовка. Според държавното обвинение, Дянков е разпоредил средствата от приватизацията да отидат в бюджета, а не в Сребърния фонд, както е по закон.

Трайков каза, че подозира поръчка срещу себе си. "Целта не е търсене на истината и справедливостта след вчерашния разговор в прокуратурата. Половината от разговора на госпожата от прокуратурата беше свързан с хвърляне на обвиненията по неща, в които не съм и няма как да бъда обвинен", заяви той.

"Прокуратурата действа не като държавна институция, а като "кафява" медия. А това вече е много голям проблем. Тя например говореше за някаква ощетяване на пенсионерите за това, че преди съм работил в ЕВН", каза Трайков в коментар на думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Според него говорителят е заявил неща, които не са в постановлението за привличане на обвиняем. "Тази госпожа си позволи да ги говори пред цялата държава, за да ме питат след това пенсионерите: "наистина ли сте ощетили вие нашата пенсия".

Обвинението срещу мен е съшито с бели конци, недоволства Трайчо Трайков

Обвинението срещу мен е съшито с бели конци, недоволства Трайчо Трайков

Определи го като абсурдно

"Категорично не съм давал никакви указания на хората, извършили сделката при продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в "ЕВН България". Отговорност трябва да се търси от хората, които с подписа си са давали указания", каза Трайков.

Той обясни, че тъй като предишният му работодател е ЕВН, при тази сделка е спазвал изключителна хигиена на контактите си. "Умишлено гледах да не изказвам мнение по нея", поясни той.

В този случай вече има намеса на допълнителни държавни институции, които контролират процеса - Комисията за финансов надзор (КФН), Българската фондова борса. Как си представяте, че ще давам указания на изпълнителния директор на агенцията, назначен от Министерски съвет, запита Трайков.

Той заяви, че подозира поръчка срещу себе си. "Във всяка държава с правов ред се носи отговорност за действията, които са ти дадени по закон и правомощия и които удостоверяваш с подписа си. Това е гавра с правосъдието", каза Трайков.

Арнаудова отговори, че прокуратурата няма как да изпълнява поръчки. "Започнали сме това разследване още в средата на 2014 година, събраните доказателства водят до тези изводи", каза тя.

Пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че процедурата (по тази сделка - б.р.) е стартирала по време на предходния шеф на КФН. Сигналът за нея е подаден от сегашния - Стоян Мавродиев. Цялата процедура е била организирана така, че да се заобиколи закона, каза Румяна Арнаудова.