"Българската прокуратура е предприела всички законови действия според правомощията си за осигуряване спазването на закона преди, по време и след изборния ден". Това заяви главният прокурор Иван Гешев. Той обсъди подготовката за вота на 11 юли в телефонни разговори със служебния министър-председател Стефан Янев и председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Главният прокурор потвърди ангажираността на прокуратурата за активно взаимодействие между всички отговорни институции за гарантиране провеждането на честни и прозрачни избори.

Всички машини за изборите на 11 юли са налични

Всички машини за изборите на 11 юли са налични

Това съобщи заседание министър-председателят Стефан Янев

Гешев припомни, че във всички области на страната са създадени Областни междуведомствени звена, които осъществяват координация с цел противодействията на престъпленията против политическите права на гражданите на територията на съответния регион.

На централно ниво функционира и Междуведомствено звено за взаимодействие между ПРБ и ДАНС, а към Върховна касационна прокуратура ще функционира и дежурно звено от прокурори и служители, което ще обобщава постъпващите сигнали за евентуални нарушения и престъпления, свързани с изборния процес.

Арестуваха варненец за купуване на гласове

Арестуваха варненец за купуване на гласове

Задържан е за 72 часа...

Припомняме, че вече се разследват сигнали за купуване на гласове. Разследват се два случая за купуване на гласове в Хасково. 

Полицията работи по 12 сигнала, свързани с изборния процес, като по 1 от тях вече има образувано бързо производство, а другите се обработват, каза новият директор на ОД на МВР в Пловдив старши комисар Петър Тодоров.

Той обясни, че сигналите касаят купуване на гласове и унищожаване на агитационни материали. За изборния ден целият състав на полицията ще бъде мобилизиран - увери комисарят.

След критиките на вътрешния министър Бойко Рашков, от прокуратурата заявиха, че МВР бави сигнали за изборни нарушения