Районната прокуратура в Асеновград внесе в съда протест спрямо размера на наказанията на 11-те биячи, които на 26 юни пребиха няколко деца от отбора по кану-каяк в Асеновград.

Протестът на прокуратурата е внесен чрез Районен съд-Асеновград до Окръжния съд в Пловдив. Прокуратура в Асеновград протестира единствено размера на определените наказания, а не техния вид, като настоява за по-високи наказания. Мотивите на прокуратурата са, че наложените присъди от съда са занижени.

Предстои произнасяне на Окръжен съд-Пловдив.

Асеновград подновява протестите

Асеновград подновява протестите

Съдът е върнал делото в прокуратурата

11-те цигани са подсъдими за извършено хулиганство с особена дързост и цинизъм, отправяне на закани за убийство и нанасяне на средни телесни повреди по хулигански подбуди.

Припомняме, на 26 юни група роми нападнаха първо момичета, които тренират кану-каяк в езерото "40-те извора", а след това инцидентът прерасна в масово сбиване. По-късно деветима бяха арестувани, а в последствие и още двама.

Събитията предизвикаха бурни реакции в града. Хиляди се събраха на серия от протести срещу незаконно пребиваващите цигани в града.

5 ефективни и 6 условни присъди за биячите на отбора по кану каяк в Асеновград

5 ефективни и 6 условни присъди за биячите на отбора по кану каяк в Асеновград

11-те мъже признаха, че са били децата и треньорите

На 18 декември Районният съд в Асеновград постанови 5 ефективни и 6 условни присъди на биячите, като делото се гледаше по съкратена процедура.
Най-тежката присъда е "лишаване от свобода" за срок от една година и половина. Двама от нападателите получиха ефективни присъда за по 1 година, а другите двама - по 10 месеца. Петима от обвинените получиха условни присъди.

След като биячите бяха осъдени, родителите на пострадалите деца бяха безкрайно възмутени от наказанията. Според тях има реална опасност циганите да потърсят отмъщение или да се саморазправят с децата или родителите им.

Родители ще обжалват присъдите на биячите в Асеновград

Родители ще обжалват присъдите на биячите в Асеновград

Жителите на Асеновград не могат да забравят инцидента от 26 юни

Припомняме и че част от подсъдимите биячи заведоха контрадело срещу децата с обвинение, че те са ги нападнали и пребили.