От Бургаската окръжна прокуратура наредиха на РИОСВ-Бургас да затвори пречиствателната станция, намираща се в района на ваканционно селище "Елените", съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, ден по-рано от местната екоинспекция съобщиха, че срещу собственика на пречиствателната станция - Ветко Арабаджиев има внесени документи в прокуратурата.

Бургаската екоинспекция сезира НАП и прокуратурата за Ветко Арабаджиев

Бургаската екоинспекция сезира НАП и прокуратурата за Ветко Арабаджиев

Сигналът е за неизплатени над 7 млн. лева глоби

Сигналът е за неизплатени над 7 милиона лева глоби, наложени на пречиствателната станция във ваканционното селище "Елените". От 2012-а година съоръжението няма разрешително за ползване като воден обект.

Припомняме, на 31 август при спецоперация в офиси в столичния хотел "Маринела" и в пловдивския хотел "Марица" бяха арестувани 10 души. На шестима от тях бяха повдигнати обвинения. Сред обвинените бе и синът Вълчо Арабаджиев, който е с обвинение за пране на пари. Мотивът за акцията бе образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел укриване на данъци в големи размери. Между 2017-2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри и са избягвали плащането на ДДС.

След това срещу 20 хиляди лева парична гаранция на свобода излязоха Вълчо Арабаджиев, Румелия Кирилова и Елена Караянчева. Адвокатът на семейството бе заявил, че Арабаджиеви се връщат до дни в България, но очаквано, дните за тяхното пристигане все още текат.

На 27 септември Спецсъдът блокира 12 банкови сметки на Арабаджиеви.

Действията на Прокуратурата са съобразени с чл.158, т.3 и т.4 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

Става въпрос за възникване на непосредствена опасност за увреждане на околната среда или увреждане на здравето или имуществото на хората; предотвратяване или преустановяване на административни нарушения, свързани с опазване на околната среда, както и предотвратяване и/или отстраняване на вредните последици от тези нарушения) и чл.60 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), уточняват от прокуратурата.

От държавното обвинение са дали срок до 5 ноември да информира наблюдаващия прокурор за предприетите действия.

Окръжна прокуратура - Бургас е предприела същите действия и през месец октомври 2017 г. Тогава директорът на регионалната екоинспекция е препоръчал да не се стига до затваряне на пречиствателната станция, за да не бъде доведен до риск туристическия сезон през 2018г.