Върховна административна прокуратура (ВАП) не намира за основателен протеста на БСП за концесията на летище "София", информират от държавното обвинение.

ВАП приема, че не е налице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност по сигнала на БСП.

Първият мотив на обвинението е, че съгласно разпоредба от Закона за концесиите (чл. 156, ал.5) не подлежат на обжалване решенията по този закон, приети от Министерския съвет (бел. ред. - каквото е решението за концесията на летище "София" - решение №431 от 29.06.2018 г. на МС).

Вторият мотив - решенията на транспортния министър се оспорват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в 10-дневен срок (бел. ред. - разпоредба на чл. 157 ал.1 т.1 от Закона за концесиите).

Концесията на летище "София" не е законна, според БСП

Концесията на летище "София" не е законна, според БСП

Атакуват процедурата със сигнал до главния прокурор

Срокът за обжалване на първото решение на транспортния министър е изтекъл на 15 юли 2018 г., а срокът за обжалване на второто - на 16 октомври.
В същото време изисканите от транспортното министерство административни преписки са постъпили от Министерството във Върховна административна прокуратура на 19 октомври 2018 г., тоест след изтичане на законния десетдневен срок.

Припомняме, на 10 октомври лидерът на БСП Корнелия Нинова и народните представителите от партията Филип Попов, Жельо Бойчев, Крум Зарков, Георги Свиленски и Елена Йончева внесоха сигнал до главния прокурор във връзка с откритата процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на Обект "Гражданско летище за обществено ползване - София" - публична държавна собственост. От своя страна Цацаров е изпратил сигнала по компетентност на Върховната административна прокуратура.

Удължават с месец подаването на оферти за концесия на летище "София"

Удължават с месец подаването на оферти за концесия на летище "София"

Manchester Airport Group е първият кандидат

Припомняме, идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" и в началото на май 2017 г. Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

Месец по-късно Московски посочи септември 2017 г. като срок за възобновяване на процедурата, с международен консултант. Летище София е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните.

Πpи пъpвoтo oтвapянe нa пpoцeдypaтa дъpжaвaтa пoиcĸa oт ĸoнцecиoнepa плaщaнeтo нa пъpвoнaчaлнa cyмa oт 550 милиoнa лeвa, 480 млн. oт ĸoитo тpябвa дa бъдaт пoлзвaни зa пoĸpивaнe нa дългoвeтe нa БДЖ. Гoдишнaтa ĸoнцecиoннa тaĸca тpябвaшe дa бъдe пoнe 9,9 милиoнa лeвa, a инвecтицитe - пoнe 306 милиoнa лeва.