Прокуратурата няма да снема сведения от журналисти при проверката на предоставените от премиера Кирил Петков медийни публикации за лица, вероятно извършили престъпления от общ характер. Това съобщиха от държавното обвинение в съобщение до медиите след разпита на премиера.

При проверка от Върховната касационна прокуратура по реда на чл. 145 от ЗСВ на предоставените от премиера Кирил Петков медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления. 

На 10 февруари 2022 г. наблюдаващите прокурори изпратиха искания до Министерство на вътрешните работи с оглед получаване на пълната информация за лицата. Искането е и за това дали и какви действия правоохранителните органи са предприемали според своите правомощия.

В същия ден вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че не е получил списъка с 19-те имена от прокуратурата. 

Конституционалистът Екатерина Михайлова обяви, че прокуратурата се изживява като политически играч.

От Прокуратурата няма да снемат сведения от журналистите, автори на предоставените от министър-председателя публикации, относно съдържанието на написаните от тях материали, уверяват от държавното обвинение и обещават, че ще предоставят публично резултатите от проверката.