Софийската градска прокуратура повдигна обвинения за корупционна схема спрямо две лица - настоящ и бивш служител на НАП.

На 6 януари тази година СГП се самосезира по публикации в медиите и образува досъдебно производство за корупционни схеми в Националната агенция за приходите (НАП). Разследването е започнало след репортаж на "Господари на ефира", който разобличава в корупционна схема Стефан Лазаров - главен публичен изпълнител в НАП, и адвокат Велислава Кирилова - бивш служител в НАП.

Разследването на предаването започва по подаден сигнал от собственик на малка фирма, занимаваща се с разнос на плодове и зеленчуци. Същият получава писмо от НАП със заповед за ревизия. След като подписва документа, банковите сметки на бизнесмена и транспорта на фирмата биват запорирани. Като причина за това от НАП посочват, че бизнесът на мъжа е бил свързан с друга фирма, която не е изрядна.

Търговецът отишъл в НАП, за да установи проблема. Там той попада на главния публичен изпълнител в агенцията - Стефан Лозанов. Държавният служител тактично обяснил на бизнесмена, че единствено той може да налага и вдига запори и поискал 1 000 лв., за да вдигне запора от сметките на търговеца. Мъжът дал парите на ръка.

Тогава търговецът казал, че ще извика адвоката на фирмата, който да го представлява пред институциите, но Лозанов обяснил, че това не е необходимо, защото от НАП ще му назначат адвокат. Така търговецът стига до услугите на адвокат Велислава Кирилова, която обаче се оказва бивш служител на агенцията. От своя страна Кирилова също поискала хонорар за услугите си в размер на 700 лв.

Дори след като платил посочените суми, случаят на търговеца не се раздвижил. Той потърсил отново Стефан Лозанов, който обаче отново поискал пари - този път 300 лв. Изнудването продължило седмици.
По-късно обаче Лозанов обяснил, че всъщност нищо не зависи от него и търговецът трябва да даде още пари за по-висшестоящите служители в агенцията, които да разрешат случая. Този път Лозанов потърсил 3 000 лв. и дал инструкции - парите да се занесат на адвокат Кирилова. Търговецът занесъл сумата, но отново нищо не се променило. Нещо повече - след няколко дни Кирилова се обадила на бизнесмена и му казала, че трябва отново да дава пари, този път, за да избегне нова данъчна ревизия. Тя поискала 5 000 лв. Тогава рекетираният собственик на фирмата се обърнал към медиите.

Според разследването в схемата участва и трето лице - Св. Т. Лицето отговаряло за селектирането на сумите от изнудването - разпределянето им по участниците в схемата. Срещу него обаче прокуратурата не е повдигнала обвинение.

Днес, 14 март, от прокуратурата съобщиха, че след проведено изключително интензивно разследване, в хода на което са извършени множества процесуално-следствени действия, на 13 март 2018 година към наказателна отговорност е привлечен С. Л. (Стефан Лазаров) - служител на ТД НАП София. Той е обвинен в престъпление по чл. 302 т.1 и т.2 вр. чл. 301 ал.2 вр. 20 ал.2 вр. чл. 26 ал.1 от НК, а именно получаване на подкуп чрез изнудване посредством служебно положение.

Към наказателна отговорност е привлечен и съучастника на Лазаров - Велислава Кирилова, спрямо която са предявени две обвинения - за съучастие в престъплението по чл. 302 т.1 и т.2 НК, както и за престъпление по чл. 304б ал.1 от НК, а именно търговия с влияние.

И двамата обвинени са с наложена мярка за неотклонение "подписка".

Вчера, 13 март, говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви пред предаването, че подобни корупционни схеми не са практика, а изключение. Той категорично отрече схемата и посочи, че агенцията вече провежда вътрешно разследване и съдейства на компетентните органи в рамките на образуваното досъдебно производство.

"До момента се вижда и от всички доказателства, който са събрани, че тук е системен проблем, при който някой организирано да се конструира ревизия, въз основа, на която някой да рекетира представител на фирма. Няма такива данни. Тук става дума за организация при която един служител на НАП очевидно върши безобразия", заяви Бъчваров.

Стана ясно и че Стефан Лозанов вече е уволнен от поста в държавната агенция.