Специализираната прокуратура внесе в Спецсъда обвинителен акт срещу петима, обвинени, че са в организирана престъпна група, чиято цел е избягване на данъци в особено големи размери, това стана на 15 май 2015 г., съобщиха от Прокуратурата.

Ръководителят на групата Радослав Босилков, управител на дружеството „Надин Комерс" ЕООД, и още трима от участниците бяха задържани на 18 юли 2012 г. при специализирана операция на ГДБОП и НАП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

На Радослав Босилков са повдигнати две обвинения - като ръководител и като участник в организирана престъпна група. За укриване на данъци са обвинени Денис Бошнаков, Мариян Комитов, Павел Варнаджиев и Иван Иванов.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2010 г. до началото на 2012 г.,като за две години е нанесла на държавата щети в размер на 16 153 180,42 лева.

Престъпната структура е разполагала с добре организирана мрежа от „кухи" дружества от типа „липсващ търговец", контролирани от „Надин комерс" ЕООД.

От тези фирми „Надин Комерс" симулативно е изкупувала с неистински счетоводни документи огромни количества скрап. По този начин разходите на дружеството са били изкуствено завишавани, печалбата - намалявана и така са укривани данъци.

Разследването доказа, че въпросните „кухи" фирми, с които „Надин Комерс" е „търгувала",  не са имали капацитет за подобни сделки, не са разполагали с лицензирани площадки, голяма част от представляващите ги лица са били неграмотни и не са били в състояние да извършват търговска дейност.