Прокуратурата е повдигнала две обвинения срещу здравния министър Божидар Нанев за сключени неизгодни сделки.

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев потвърди пред news.bg информацията.

Борисов призова Нанев да подаде оставка
                       Още...
Нанев подаде оставка, но отхвърли всички обвинения
                       Още...

Нанев е обвинен, че на 16.12.2009 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил две неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването, представлявано от него, от една страна и „Рош България" ЕООД от друга.

Сделката е за доставка на лекарства - антивирусни препарати „Тамифлу", които бяха масово използвани в борбата с т.нар. свински грип.
Вж изявлението на Рош България

От това е произлязла значителна вреда за Министерството на здравеопазването - общо в размер на 2 454 319,20 лева.

Тази сума представлява разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство, до МЗ и договорената цена от МЗ за доставка с "Рош България" ЕООД.

Случаят е подаден от ДАНС, като съответно агенцията е била сигнализирана от няколко конкурентни фармацевтични компании.

Повдигнато е обвинение и на директора на Дирекция „Бюджет и счетоводство" в министерството на здравеопазването Димитрина Николова. Тъй като лицето обаче днес се е явило в следствието без адвокат, от прокуратурата са дали срок от 72 часа за явяване на защитник, за да може да бъде предявено обвинението.

Случаят е особено тежък, с оглед настъпилите вредни последици, характера и основанието на сделките, се отбелязва в обвинението.

В момента ваксините са на склад в МЗ и не са използвани, а срокът им на годност е до 2014 година.

Министър Нанев също е бил извикан в Столичната следствена служба, за да му бъде повдигнато обвинението. Наложена му е мярка „парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Прокуратурата ще поиска от съда отстраняване от длъжност на здравния министър.

За сключването на сделките е използван механизъм от Закона за обществените поръчки при обстоятелства, които налагат незабавното осигуряване на определена продукция (в случая в условията на грипна епидемия) да се водят преговори по процедурата за потенциален купувач.

Закупени са 200 хил. бр. „Тамифлу" от 75 мл. Те са доставени тази година през януари, когато епидемията у нас вече е отшумяла. В момента ваксините са на склад в МЗ и не са използвани, а срокът им на годност е до 2014 година.
От изявление на Рош България обаче става ясно, че годността на доставените лекарства изтича през 2016 година. 

Това каза на брифинг по-късно наблюдаващият прокурор Маргарита Немска, цитирана от БНР.

На въпрос дали министърът се е облагодетелствал от сделката, прокурор Немска не отговори, а посочи: „Ясно е казано, че е съзнателно сключване на неизгодна сделка."

Градският прокурор Николай Кокинов отказа да коментира дали прокуратурата работи по други обвинения към настоящи министри от кабинета "Борисов".

По думите му няма значение как информацията за Божидар Нанев е достигнала  до СГП. Важното е, че доказахме, че няма недосегаеми, заяви Кокинов, цитиран от БНР.

Припомняме, в края на октомври миналата година Нанев обяви, че 180 000 дози ваксини срещу новия грипен вирус ще бъдат купени за пациентите в България. Това стана ясно след заседание на Националния пандемичен комитет, ръководено от министъра.

Тогава беше обявено, че необходимите средства за купуване на ваксина и антивирусни препарати е 12 000 000 лв. и ще бъдат осигурени от републиканския бюджет.