Прокуратурата е останала единственият стълб в борбата с организираната престъпност.

Това заяви заместник-градският прокурор Роман Василев в ефира на БиТиВи. По думите му това е така, защото МВР не работи с пълния си капацитет.

МВР не работи на пълни обороти, заяви категорично Василев. Причините според него са няколко. На първо място основният фактор е ниското заплащане в система на МВР, което силно демотивира служителите. След това, изтъкна Василев, всеизвестен факт, е че във вътрешното ведомство липсва необходимата материална база и оборудване, което отново се явява пречка за работата на служителите.

Кадрите са най-важното, добави още Василев, като коментира, че когато те са възпрепятствани да работят пълноценно, няма как това да не се отрази и на цялостната работа на МВР.

Налице, според зам.-градския прокурор, е и несъвършеното законодателство в борбата с престъпността. Коментирайки още голямата роля на прокуратурата в борбата с организираната престъпност, Василев заяви, че 90 % от делата, станалите известни като знакови в обществото, се разследват от прокуратурата. Прокурори участват във всичко, изтъкна още той и уточни - в самото разследване, в акциите, в огледа, в операциите. Прокуратура показа, че може да се пребори с организираната престъпност, заяви още Василев.

Въпреки това той коментира още, че в обществото се е създало едно свръхочакване към работата на прокуратурата. Според него от две години насам  тя, заедно с МВР и ДАНС, са постигнали осезаеми резултати.  

Имаме положителни действия, имаме разкрити престъпление, имаме и присъди, заяви още зам.-градският прокурор, като подчерта, че тази тенденция създава и по-високите очаквания  на хората към прокуратурата.

Що се отнася до отвличането на видния бизнесмен Киро Киров, Василев заяви, че се работи по всички версии, но отказа да даде повече конкретика по случая. Той уточни, че прокуратурата в момента работи по други 14 случая на отвличания, които обаче са завършили с освобождаване на похитения, но извършителят все още не е открит.

Извършителите на подобен тип престъпления са заловени в едва 10% от случаите.

Василев коментира още, че разкриваемостта на този тип престъпления е доста ниска, защото работата по тях е изключително тежко и рискова, особено когато отвлеченият все още не освободен. Той добави, че много пъти специализираните органи са имали възможност да ликвидират  похитителите, но рискът за отвлеченият е прекалено голям.

Не е толкова просто и лесно, както е в един американски филм, каза още Василев.

Запитан за подробности за скорошната съвместна акция на ДАНС и прокуратурата в министерство на  земеделието, прокурорът заяви, че са образувани досъдебени производства срещу лица от ведомството, които ще бъдат възложени на различни прокурори, за да се получи натрупване за един.

Роман Василев каза още, че в прокуратурата продължават да постъпват сигнали за незаконни заменки със земи от държавния фонд. Дори вчера е образувано досъдебно производство за заменки в русенкия регион. Запитан дали подобни акции, като тази в МЗХ, се очакват и в други министерства,  зам.-градският прокурор заяви:

Очаквайте интересни неща в страната". На въпрос дали земеделският министър е под прицела на прокуратурата, Роман Василев отговори, че под прицел на прокуратура са всички, които имат неправомерен досег със закона.

Прокурорът съобщи още, че в рамките на около месец и половина ще бъде внесен обвинителен акт срещу Златомир Иванов, Баретата, който ще е за организирана престъпна група.

Що се отнася до скандала в НАП Роман Василев заяви, че по случая се работи и има възложени няколко експертизи, включително и одитен доклад на Държавната финансова инспекция.