Прегледахме документите, за които се твърди, че са част от проекта "Антична Сердика". Определили сме до утре да бъдат направени копия на същите, да бъдат комплектовани и предоставени в прокуратурата.

Това обяви спецпрокурор Димитър Петров пред медиите след като представители на Спецпрокуратурата влязоха в Министерството на културата.
Това стана след като главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира след сигнал за корупция, свързан с министъра на културата Боил Банов. Сигналът бе представен от депутата Елена Йончева.

Откритите документи са в 66 класьора. Информацията в медиите говори за втори и трети етап на проекта за Ларгото. Министърът присъстваше, обяснения в писмен вид не са му снети.

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.

Прокуратурата е сезирана чрез главния прокурор. Предстои снемане на обяснения от Вежди Рашидов, който е бил министър към момента за случая, както и на г-жа Йончева, обясни спецпрокурорът.

Снабдихме се с документи за водено гражданско дело от страна на министъра на културата към изпълнителя, касаещи т.нар. неустойка за забава.

Делото е висящо към апелативния съд на София, няма произнасяне. Ще проверяваме относителността на документите.

От думите му стана ясно, че тя не е подала сигнал. Образуваната проверка по сезирането на главния прокурор Цацаров.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи

От думите му не стана ясно дали предметът на проверката на Спецпрокуратурата е опита за фалшифициране на документи или опит да бъде спряна проверка, която уточнява сигнал за фалшификация на проверката.

Да съберем всички данни, тогава ще преценяваме какво и как