На основание достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер Районна прокуратура - Габрово образува досъдебно производство за това, че в Габрово, в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания са били изтезавани малолетно лице и непълнолетно лице, намиращи се под грижите на служителите в центъра, като извършеното не представлява по-тежко престъпление.

Престъпление по чл.187 от НК - който изтезава малолетно или непълнолетно лице, намиращо се под негови грижи или чието възпитание му е възложено, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с обществено порицание.

Под ръководството на прокуратурата се извършват действията по разследването. Дадени са указания за назначаване на експертизи относно получените от децата телесни увреждания, както и относно тяхното психическо състояние и годността им да бъдат свидетели.

Освен това ще се разследва в посока изясняване действията на целия персонал на дома, както и на длъжностните лица от Община Габрово с цел установяване на евентуално извършени и други престъпления от лица, извън заснетите във видеоматериалите.

Целта е да бъдат изяснени всички релевантни факти и доказателства, за да се прецени дали има извършено престъпление и кой е неговия автор.

Социалната политика у нас не пази целостта на семействата, показва опитът на НПО

Социалната политика у нас не пази целостта на семействата, показва опитът на НПО

Между 500 и 1000 деца годишно остават на милостта на държавата

Припомняме, Почти целият персонал на габровския дом "Хризантема" е уволнен, след разпространените кадри на насилие.

Също така, един младеж и две деца с увреждания от центъра бяха преместени в други два центъра в града, те са лежащо болни и имат нужда от медицинска грижа, която няма как да получат в "Хризантема". Двама младежи и пет деца остават в дома, а за тях се грижат служители, командировани от други градове на страната.

Припомняме, по случая бе образувана една преписка по четири сигнала. Полицията продължава работата си. В срок от един месец резултатите от проверката ще бъдат ясни.

Припомняме, стари видеозаписи, които показват насилие над децата в дома в Габрово, станаха публично известни през януари 2018 г.

Прокуратурата се зае с инцидента в бургаската "Брезичка"

Прокуратурата се зае с инцидента в бургаската "Брезичка"

Към настоящия момент няма привлечени лица към наказателна отговорност

Припомняме, по другият случай в Детска градина "Брезичка" в Бургас, Районна прокуратура - Бургас също образува досъдебно производство.

По повод излъчени от медиите материали, съдържащи упражнено насилие над деца в детската градина  и след приключена предварителна проверка по случая, прокуратурата образува производство за извършеното престъпление също по чл. 187 от НК. 

Припомняме, директорът на детска градина "Брезичка" в Бургас бе сменен. След като детската градина стана известна заради видеоклип, показващ как в заведението се упражнява насилие спрямо децата, градината е вече с нов началник.

За скандалният клип, в които възпитателка бие децата в детската градина министърът на образованието коментира, че ако проблемът е бил решен на равнище въпросното детско заведение, проблемът щял да остане скрит за обществото.