Районна прокуратура - Бургас образува досъдебно производство с оглед данни за извършено престъпление в Детска градина "Брезичка".

По повод излъчени от медиите материали, съдържащи упражнено насилие над деца в детска градина "Брезичка" Бургас и след приключена предварителна проверка по случая, Районна прокуратура Бургас е образувала досъдебно производство за престъпление.

Съобразно закона за извършеното престъпление по чл. 187 от НК - който изтезава малолетно или непълнолетно лице, намиращо се под негови грижи или чието възпитание му е възложено, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с обществено порицание.

Районна прокуратура - Бургас е възложила на разследващи полицейски служители да извършат необходимите процесуално- следствени действия, с цел събиране на доказателства, след което да докладват на наблюдаващия прокурор.

Към настоящия момент няма привлечени лица към наказателна отговорност.

Прокуратурата нареди спешна проверка в детската градина в Бургас

Прокуратурата нареди спешна проверка в детската градина в Бургас

Заради видеозапис, показващ как учителки бият деца

Припомняме, директорът на детска градина "Брезичка" в Бургас бе сменен. След като детската градина стана известна заради видеоклип, показващ как в заведението се упражнява насилие спрямо децата, градината е вече с нов началник.

Днес министър Вълчев съобщи, че е посещавал детска градина "Брезичка" в Бургас, но тогава коментирана е била материалната база. Вълчев обясни, че осъжда остро подобно поведение и го намира за недопустимо и наказуемо, но трябва да се има предвид, че това са единични случаи от общо над 90 хил. души педагогически персонал.

За скандалният клип, в които възпитателка бие децата в детската градина министърът каза, че ако проблемът е бил решен на равнище въпросното детско заведение, проблемът щял да остане скрит за обществото.

Красимир Вълчев: Камерите в детските градини могат да замаскират проблема

Красимир Вълчев: Камерите в детските градини могат да замаскират проблема

Няма да се променят програми заради джендър идеология