Софийската градска прокуратура е поискала разкриване на данъчна и осигурителна тайна на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, съобщава "Дневник".

По предварителна информация искането е било отправено в началото на седмицата.

Все още не е ясно какви са предметът на производството и неговият характер - досъдебно производство или предварителна проверка. СГП може да разследва както тежки престъпления, така и данъчни престъпления.

Самият Рашков е заявил, че не знае за какво става въпрос и не го интересува.

Рашков обвини ВСС в категорично поведение на подкрепа за Гешев

Рашков обвини ВСС в категорично поведение на подкрепа за Гешев

А Борисов трябва да бъде разпитан, защото "има позорни факти за управляващите"

Административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова поясни, че по принцип делата не се образуват срещу конкретен човек и не знае за какво става дума.

В началото на юни тази година, след като вътрешният министър изнесе информация, че прокуратурата бездейства по проверки за имущественото състояние на магистрати и политици, срещу него започна атака за имотното му състояние в някои медии. Реакции последваха и от депутати от ГЕРБ, които питаха как Рашков се е сдобил с конкретни имоти.

Тогавашният финансов министър и настоящ лидер на "Продължаваме промяната" Асен Василев увери, че ако има сигнал за несъответствие между доходи и имотно състояние на вътрешния министър, ще бъде направена проверка. Официална информация дали има такъв сигнал и от кого обаче няма.

Въпреки че Рашков е спряган неофициално за министър на вътрешните работи в редовното правителство, засега от "Продължаваме промяната" не са потвърдили тези спекулации.

Бойко Рашков потресен докъде стигнала прокуратурата, за да угоди на Борисов

Бойко Рашков потресен докъде стигнала прокуратурата, за да угоди на Борисов

По материала за Гешев работел много преди да стане служебен министър

Малко по-късно от прокуратурата отрекоха да има искане за разкриване на данъчна и осигурителна тайна или образувано дело срещу Рашков.