По материала за главния прокурор работя много преди да стана служебен министър, не може да става дума за някаква специална цел. Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Според него този материал дори доста е позакъснял, за да бъде сезиран Висшият съдебен съвет.

Той посочи, че в дискусията по тази проблематика са се намесили и бивши представители на НДСВ, които са изтъквали несъстоятелни аргументи, включително, че това предложение към ВСС ще бъде удар във въздуха.

Рашков подчерта, че в случая личността на Гешев не е най-важното и увери, че няма опит за реванш. Тук целта е да се постави по-сериозният въпрос - как е структурирана нашата прокуратура, как заема място в системата на съдебната власт, дали главният прокурор е отговорен, или е недосегаем, обясни той.

По негови думи в развитите демократични държави няма подобна на нашата прокуратура - главният прокурор да командва обикновения прокурор.

Янаки Стоилов предлага на ВСС да освободи предсрочно Иван Гешев

Янаки Стоилов предлага на ВСС да освободи предсрочно Иван Гешев

Имало информация от служебния министър на вътрешните работи

"Очаквам ВСС да не събере кворум, за да не се занимава с този горещ картоф. Очаквам, че и дори да има кворум, членовете на ВСС ще направят всичко възможно да отхвърлят предложението или да вземат решение, че няма основание Иван Гешев да бъде освободен от поста", прогнозира Рашков.

Той обаче изтъкна, че искането за процедура е удар в полза на демократичното устройство в страната, който ще остави следа и ще предизвика промени. „

Относно разпита на Бойко Борисов тази седмица Рашков заяви, че той е направил политически пиар.

"Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов. Когато видите, че един случай е останал неизяснен от компетентните органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен. Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка", коментира вътрешният министър.

Бойко Рашков се сблъска с прокуратурата

Бойко Рашков се сблъска с прокуратурата

Очаква огънят да се разпали след 11 юли

Той изрази надежда, че Борисов ще бъде призован да дава обяснения по редица неизяснени случаи, сред тях и този за къщата в Барселона.

Той съобщи, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи. По негови думи са били положени големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС, по-специално материалите в ГДБОП и в Дирекция "Вътрешна сигурност".

"Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани. Представяте ли си докъде е стигнала българската прокуратура, за да угоди на политическата власт, на Борисов конкретно, а Гешев е съгласен прокуратурата да иска използването на СРС, тъй като протестът е започнал да иска и неговата оставка", отбеляза Рашков.

Рашков със сигнал до прокуратурата срещу Борисов

Рашков със сигнал до прокуратурата срещу Борисов

Това ще се случи до една седми, уточни той