Дело за злоупотреби в дружество „Воинтех" е образувала прокуратурата.
Това е третото дело за продажба на военни имоти, съобщи главният прокурор Борис Велчев.

От материалите в Софийска окръжна военна прокуратура по делото за скандалните замени и продажби на военни имоти са отделени материалите за нарушения в дружеството „Воинтех".

Те са изпратени за образуване на отделно производство в Софийската градска прокуратура.

Там вече има образувано дело от миналата седмица срещу цивилни лица от Министерство на отбраната, участвали в скандалните заменки, по което се проверяват действията и на четирима бивши министри на отбраната.

Относно проверките за военните министри, Велчев съобщи, че са му докладвали и че има развитие по случая.

Евроксперти са били вчера в Софийската градска и Софийската военно-окръжна прокуратура, като са се интересували от разследвания, по които се работи.
Главният прокурор потвърди, че сред тях са досъдебните производства, образувани след скандала в МВР.
 

Амбицирани сме този случай да приключи бързо, надявам се не за сметка на ефективността", каза Велчев и допълни, че когато има конкретни резултати, ще ги съобщи.

Припомняме, проверките започнаха, след като новият военен министър заяви, че се е натъкнал на фрапиращи нарушения във ведомството. Те засягали най-вече замените с недвижими имоти.

Военният министър от кабинета "Сакскобургготски" Николай Свинаров преди време коментира, че с дружествата „ВОИНТЕХ" и „ТЕРЕМ" винаги е имало проблеми.
Това са държавни дружества, които не могат да реализират печалби и неслучайно направих предложение за приватизацията им, изтъкна той.
Според него държавата не може да ги управлява и той се надява те да бъдат приватизирани.

Относно решението на Районният съд да не наложи мерки за неотклонение на тримата митничари от „Калотина", заловени на 30 май при акция на ДАНС, Велчев заяви: Винаги съм склонен да търся причината в нас.

Той допълни преди заседанието на ВСС, че ДАНС са си свършили изключително професионално работата, но явно исканията за мерките не са били добре подготвени от прокурорите по делото.

Ако колегите решат да протестират мерките, ги съветвам да са по-добре подготвени", посочи главният прокурор.

Велчев коментира и оправдателните присъди (на прокурорите Тошев и Манасиев) от последните седмици и заяви, че очевидно има три причина за тях.

Първата е, че може би тези дела не е трябвало да бъдат образувани.
Втората е, че може би са били лошо подготвени.
Третата, която главният прокурор изтъкна, че се надява да е истинската, е, че в съдебна зала по напълно справедлив начин са се изяснили много обстоятелства, които противоречат на първоначалното обвинение.