22 години и 6 месеца - толкова време присъда при строг режим поиска прокуратурата в пледоариите вече в края на делото срещу Георги Семерджиев - подсъдим за катастрофата на бул. "Черни връх" от 5 юли 2022 г., при която загинаха две млади жени.

Обвинението настоя, че именно Семерджиев е автор на петте престъпления, за които е предаден на съд. Авторството на деянието на подсъдимия се доказва и всички събрани доказателства, експертизи и от свидетелски показания.

Семерджиев отрича да е шофирал, да се е дрогирал и да има фалшива книжка

Семерджиев отрича да е шофирал, да се е дрогирал и да има фалшива книжка

Щял да дава колата под наем и били на тест драйв

Прокуратурата изчете подробно описаното в обвинителния акт, включително катастрофата и бягството на Семерджиев от местопроизшествието, за което бил подпомогнат от Симона Радева. Натривката по волана на автомобила, както и по вратата на колата представлява биологичен материал на ДНК профила на Семерджиев, което доказва, че именно той последен е управлявал автомобила. Освен това Семерджиев е бил неправоспособен към момента на катастрофата.

Държавното обвинение представи и допълнителни доказателства, утежняващи вината на подсъдимия. 17 пъти са му отнемани контролни точки по наказателни постановления, Семерджиев е бил осъден три пъти с присъди на Софийския районен съд. На Семерджиев са били съставени и множество актове за различни нарушения на Закона за движение по пътищата - 47, съставени са му и 6 фиша в периода от 2009 до 2022 г. От януари 2008 г. до 2022 г. са му издадени общо 48 заповеди за принудителни административни мерки.

Припомняме, че Семерджиев отговаря за общо 5 престъпления, извършени на 10 юни 2022 г. и на 5 юли 2022 г. В обвинителния акт, разпространен от прокуратурата, пише, че мъжът е карал с включена полицейска лампа, със скорост 166 километра в час в градски условия, където ограничението е до 50 км в час, без шофьорска книжка и под въздействието на наркотици.

Автомобилът е преминал на червен светофар. За тежката катастрофа на бул. "Черни връх" обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост на две момичета: 21-годишната Хариет Стефанович и 26-годишната Христина Дилева, като действието е извършено под въздействието на метаамфетамин. Освен това Семерджиев е избягал от местопроизшествието и като цяло случаят е квалифициран като особено тежък. Предвиденото наказание е от 5 до 20 години затвор. Случаят предизвика и трус и редица рокади в СДВР, тъй като при документирането на случая излязоха доказателства за разпънат чадър над Семерджиев.

Две експертизи на кръвта на Семерджиев – две заключения

Две експертизи на кръвта на Семерджиев – две заключения

Едните получили замразена кръвната проба, а другите не