Окръжната прокуратура във Варна внесе протест срещу решение на Варненския окръжен съд, с което е била изменена мярката за неотклонение на подсъдимия Кристиян Т., който ще отговаря за опит за убийство на охранител от дискотека "Гетсби". Мярката е изменена от "задържане под стража" в "домашен арест".

Протестът ще бъде разгледан от състав на Апелативния съд.

Състав на Варненския окръжен съд е мотивирал изменението на мярката за неотклонение на Кристиян с младата му възраст, нарушеното му право на образование и свободно придвижване, както и с практиката на Европейския съд по правата на човека при задържането на непълнолетни. Бившият десетокласник към момента на извършване на опита за убийство вече е пълнолетен.

Задържаха десетокласник за опит за убийство на охранител във Варна
Обновена

Задържаха десетокласник за опит за убийство на охранител във Варна

Издирват негов съучастник

Според прокуратурата нищо не налага промяна в изводите за наличие на реална опасност подсъдимият да се укрие или да извърши друго престъпление предвид характера на повдигнатото обвинение и наличието на няколко неприключили производства срещу Кристиян за тежки умишлени престъпления - палеж, грабежи, кражба и държане на наркотици. В протеста на Окръжната прокуратура се посочва, че не е разколебано и обоснованото предположение, че тъкмо подсъдимият Кристиян Т. е извършител на престъплението, за което е предаден на съд със съучастника си Галин М.

Припомняме, случаят е от 28 януари миналата година. Охранителят извел пред дискотеката двамата агресивни младежи. Кристиян обаче хванал през кръста охранителя, докато съучастникът му Галин нанасял многобройни удари с нож.

На 1 февруари Кристиян беше задържан.

Постоянен арест за беглеца, опитал да убие охранител

Постоянен арест за беглеца, опитал да убие охранител

Непълнолетният съучастник на задържания също е в ареста за постоянно