От Районна прокуратура Дупница проверяват сигнали за нарушения в община Бобов дол, съобщиха от държавното обвинение.

Образувани са преписки за постъпили сигнали от кметовете на селата Големо село и Мламолово и от Общинска администрация - Бобов дол. 

Първата проверка е по сигнал на кмета на с. Големо село за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", въпреки забраната от екоминистерството. В сигнала се посочва подаването от багера по транспортна лента на смес от отпадъци и въглища, които влизат към котлите за изгаряне. Описано е, че в близост до ТЕЦ "Бобов дол" има складирано голямо количество отпадъци с неясен произход и съдържание.

Другият сигнал, постъпил в полицията в Дупница, е от кмета на с. Мламолово, община Бобов дол. Тя е за движение на камиони, превозващи въглища от Мини Бобов дол до ТЕЦ "Бобов дол".

Описана е заповед на кмета на община Бобов дол за ограничаване движението на камиони над 20 тона, както и на камиони, превозващи насипни материали с необезопасен товар. Заповедта не е спазена, въпреки поставените пътни знаци.

От МВР Дупница съобщават и за третият сигнал - от Общинска администрация - Бобов дол. В него се посочват данни за наличие на нерегламентирано затваряне на рудниците Бабино, Бобов дол и Миньор. Това е било извършено в периода 2017 г. - 2018 г. Заявява се за опасност от евентуални бедствия и аварии за населението в селата Голема Фуча, Мала Фуча и Бабино.

И по трите сигнала прокуратурата е разпоредила проверки, които следва да бъдат осъществени от различни органи. При установяване на данни за извършени престъпления от общ характер ще бъдат образувани досъдебни производства.

Припомняме, на 23 януари стана ясно, че са отнели разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци.

и днес ТЕЦ "Бобов дол" продължава да не работи. Той бе спрян на 21 февруари, петък сутринта, заради планов ремонт.

Директорът Емил Христов беше задържан на 20 февруари в Козлодуй, където бил в командировка. На следващия ден беше освободен под парична гаранция от 30 000 лв. Той е обвинен в съхраняване и разположение на опасни отпадъци в нарушение на правилата.

Проверка в ТЕЦ "Бобов дол" установи, че отпадъци са горени без разрешително.

Това потвърди и министърът на околната среда Емил Димитров, който беше на място.

На 18 януари прокурори и следователи влязоха в централата. Повод за посещението беше разследването на прокуратурата за престъпления против народното здраве и околната среда.

Тогава министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че отива на съд с ТЕЦ "Бобов дол".