Прокуратурата в Стара Загора подхвана "Мини-Марица изток" ЕАД. Държавното обвинение е изискало документация във връзка с договора за износ на въглища за Сърбия, информира БНР.

Договорът беше сключен в началото на тази година и предвижда износ от 1 750 000 тона въглища за западната ни съседка. Сигнали до Прокуратурата във връзка с договора обаче станаха причина за проверката му. Един от аргументите е, че продажбата на въглищата е трябвало да стане по борсови цени, защото суровината е енергийна.

От "Мини-Марица изток" заявиха, че е невъзможно да се сравнят лигнитни с калоричност 1600 килокалории на кг с черни въглища с калоричност 6000 килокалории на кг. На борсовите пазари черните въглища са на цени средно от 350 долара на метричен тон, но в тази цена влизат и транспортните разходи от Австралия или Индонезия до северноевропейско пристанищем уточняват от дружеството.

По думите на директорът на Мините Илза Чинкова интересите на дружеството и държавата са защитени. Тя посочи, че клаузите в договора са изключително изгодни. Плащането на въглищата е гарантирано с акредитив, транспортът е за сметка на сръбския купувач, а договорът може да бъде прекратен по всяко време без неустойка, допълни Чинкова.

Мини Марица Изток започва износ на въглища за Сърбия

Мини Марица Изток започва износ на въглища за Сърбия

Предвижда се да бъдат продадени 1 750 000 тона лигнитни въглища