От Софийска градска прокуратура проверяват какво е предприела Столична община за спазване на противоепидемични мерки в ромските квартали, съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение пишат, че са се самосезирали и са започнали проверка.

Припомняме, снощи имаше спецакция в два столични квартала. Полицаи информираха за препоръките на кризисния щаб за борба със заболяването и предупреждаваха хората да не се събират на големи групи на едно място. 

Спецакция в два столични квартала

Спецакция в два столични квартала

Тя е насочена срещу струпването на хора

Прокуратурата е изискала справка от кмета на София Йорданка Фандъкова данни за предприетите мерки към големи групи български граждани, завърнали се от "рискови държави" и неспазващи задължителната карантина.

Кметът е орган на местната власт и изпълнител на Заповед на министъра на здравеопазването от 17 март 2020 г.

Изискан е писмен доклад относно дейностите, предвидени по предотвратяване на събиране на множество хора на едно място и съответно предпазването им от евентуални контакти помежду им, както и относно мерките за дезинфекция на кварталите, обитавани от хомогенни групи граждани от ромски етнически произход на територията на гр. София - кв. "Факултета", кв. "Филиповци", кв. "Христо Ботев", кв. "Димитър Миленков", кв. "Орландовци" и др.

От прокуратурата са питали за поставяне на термокамери и осигуряване на предпазни маски, очила и защитни облекла при необходимост. Питали са и за наличие на медиаторски групи, които да разясняват сред гражданите от този етнос високата степен на обществена опасност от зараза с коронавирус.