Варненската окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу ръководителя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов по разследване на Нова телевизия за присвояване на партийни субсидии. Информацията е от прокуратурата в морския град.

Досъдебно производство е за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Основа за това производство са два репортажа от разследване на Нова телевизия. В тях се изнасят данни за престъпление по чл. 203 от Наказателния кодекс, което е законен повод за образуване на досъдебното производство.

Разследването проверява дали ръководителят на партия "Възраждане" е присвоил партийна субсидия от 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията. 

Кой се страхува от Възраждане и защо беше поискан затвор за Костадин Костадинов?

Кой се страхува от Възраждане и защо беше поискан затвор за Костадин Костадинов?

Разбираме защо ви пречи и партията

Ще бъдат проверени изнесените в разследването на Нова телевизия факти по придобиването на имоти от лице от ръководството и свързани с него лица, както и движението по партийните сметки на ПП "Възраждане" - постъпления и преводи към други сметки.

В телевизионния репортаж са цитирани писмата от партия "Възраждане" каква е процедурата за отказ от партийна субсидия и отговора на Министерството на финансите.

Лидерът на "Възраждане" с обвинение за всяване на смут във връзка с COVID-19

Лидерът на "Възраждане" с обвинение за всяване на смут във връзка с COVID-19

Наложена му е парична гаранция от 20 000 лв.

Според писмото от ведомството партията може да не упражни правото на партийна субсидия. Това може да стане по един от тези начини:

А/ Да не подава заявление до Министерството на финансите за получаване на субсидия. В случай, че в Министерството на финансите не бъдат представени определените документи от политическа партия "Възраждане", Министерството на финансите няма да може да разпредели и да преведе държавна субсидия по сметката на тази партия.

Б/ Да подаде изричен отказ от получаване на полагащата й се държавна субсидия. Изявление за отказ от субсидия може да направи единствено лицето, което представлява политическата партия, вследствие на което полагащата се субсидия ще остане като икономия в държавния бюджет.

Вместо да се възползва от тези варианти, Костадинов подава в Министерството на финансите заявление, че иска да получава субсидия и тя да бъде преведена на банкова сметка, се твърди в репортажа.

Според проверка на Нова телевизия за три години партията му е получила 1 милион лева от държавата. И от тях е направила дарения за 250 000 - тоест една четвърт. В сметката на партията са останали 60 000. Това означава, че 700 000 лева са изхарчени от ръководството за друго. Част от тях - 370 000, са отчетени като "външни услуги", наеми на офиси, реклама с билбордове и медийна пропаганда. 150 000 лева са платени само на телевизия "Евроком".

Според разследването, след изборите през 2017 г. когато партията "Възраждане" получи малко над един процент от гласовете на избирателите и с това и държавна субсидия от 1,6 млн. лева Костадинов се премести от панелния си апартамент в комплекс "Кайсиева градина" в къща за 200 000 лева близо до брега и кола за 40 000 лева.

"Възраждане" иска оставката на Борисов за цялостно творчество
Обновена

"Възраждане" иска оставката на Борисов за цялостно творчество

Протестиращи негодуват срещу приемането на СЕТА и въвеждане на еврото

Обяснението му е, че имал 15 000 лева спестени, изтеглил още 199 000 и си купил къщата, цитират от телевизията.