Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата ще реши до края на другата седмица доколко има основание да протестира пред Върховния административен съд - ВАС заповедта на министъра на околната среда и водите по казуса "Калиакра", съобщава БТА.

"Изцяло или частично търсим и такова основание, особено в най-болезнените за хората от този край точки от заповедта, свързани със земеделие и риболов", коментира Цацаров.

Той добавя, че Върховната административна прокуратура е изискала от министъра на околната среда и водите цялата документация по създаването на границите на Натура 2000 - възлагането, предаването на готовия продукт от няколко неправителствени организации, както и приемането на продукта.

ВАП проверява заповедите на МОСВ за казуса "Калиакра"

ВАП проверява заповедите на МОСВ за казуса "Калиакра"

За въведените забрани на територията на защитена зона "Комплекс Калиакра"

"Границите на Натура 2000 може би са малко спорни. Но това ще се установява от прокуратурата. Започвам да мисля все повече, че проблемът е свързан с Върховната касационна прокуратура, тоест бихме търсили престъпление, отколкото с Върховната административна прокуратура", допълва Цацаров.

Главният прокурор посочи, че без да има претенции да дава съвети на народните представители, според него трябва да се направи преглед на разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, на Закона за опазване на земеделските земи, както и на Закона за опазване на околната среда дали съответстват с европейските директиви.

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан
Обновена

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан

Тежко е да си медиатор между интереси не на олигарси

Главният прокурор коментира, че защитата на природата за доста неправителствени организации се оказва много доходна хранителна среда.

"Толкова години не е обърнато внимание на прокарани с лобистки поправки ветрогенератори и на изкупуваната от тях енергия, толкова години не е обърнато внимание на голф игрища. Сега се оказва, че съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие и не може да продължава по този начин", коментира Цацаров.

Казусът "Калиакра" - кошмар и дежа вю за Симеонов

Казусът "Калиакра" - кошмар и дежа вю за Симеонов

След защитена зона "Калиакра" ще дойде защитена зона "Балчик", защитена зона "Шабла" и т.н.