Прокуратурата няма да разследва адвоката и депутат от ГЕРБ Бранимир Балачев за нарушена карантина, въпреки апела за това на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков в неговото отворено писмо до главния прокурор Иван Гешев.

Става дума за случай от началото на 2022 г, когато Балачев е нарушил поставената му карантина и се е явил в съдебна зала като адвокат. От прокуратурата обясняват, че депутатът е поискал да го запишат като положителен при тест без категоричен резултат, за да не застрашава здравето на околните. Според прокуратурата пък от 28 януари до 1 февруари Балачев си е направил още три теста и всички били отрицателни, явявал се няколко пъти на заседания, обявявайки, че е бил болен, но пък след това на 3 февруари не се явил на дело, прилагайки уважителна причина и положителен тест.

В края на февруари МВР сезира прокуратурата за нарушената карантина по време на пандемия, за което чл. 355, ал. 2 от НК предвижда до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева. През март обаче градската прокуратура отказа да започне досъдебно производство с аргумент малозначително деяние. Според цитираното от МВР постановление за отказ за образуване на досъдебно производство, което то и обжалва, "отрицателното засягане на обществените отношения с това деяние е явно незначително", не оправдава наказателна репресия, а действията на Балачев били "в полза на правосъдието". Апелативната прокуратурата също е отказала да разследва депутата.

През април МВР разпространи списък със 116 случая на трупчета в прокуратурата след предадени на държавното обвинение преписки от полицията, един от които е свързан с нарушили карантината си депутат.

По този повод Бойко Рашков посочи в отговореното си писмо, че към Балачев е имало специално отношение, тъй като по същия текст са били осъдени много хора преди това.

За финал на мандата: Рашков се заяде с Гешев за нарушилия карантината си депутат

За финал на мандата: Рашков се заяде с Гешев за нарушилия карантината си депутат

Обвинява го в неоправдана толерантност към народния представител от ГЕРБ

Днес от апелативната прокуратура два пъти посочват, че писмото на Рашков с апел за разследване е лично мнение, в нарушение на законния ред за взаимодействие между правоохранителните и правоприлагащите институции, опит за въздействие и използване на медиите за внушения. От прокуратурата посочват, че очакванията им са МВР и вътрешният министър да изпълняват задълженията си за разкриване и превенция на престъпността, като посочват като пример три тежки убийства и три побоя на възрастни хора в последния един месец.

"В конкретния случай е упражнен инстанционен контрол от по-горестоящ прокурор при спазване на всички изисквания, съгласно законоустановения ред за осъществяване на инстанционен контрол по чл. 213, ал. 1 от НПК. В този смисъл, личното мнение на министъра на вътрешните работи в оставка не се основава на законовите разпоредби и още по-малко отговаря на принципите за разделение на властите, върховенството на закона и правовата държава", посочват от прокуратурата.

От прокуратурата напомнят на Рашков, че главният прокурор не може да се намесва в работата на отделни прокурори и водените от тях преписки.