В края на мандата си, министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков потърси сметка от главния прокурор Иван Гешев чрез отворено писмо за толериране на депутата от ГЕРБ, нарушил наложената му карантина в края на януари и началото на февруари 2022 г.

Припомняме, че през април МВР разпространи списък със 116 случая на трупчета в прокуратурата след предадени на държавното обвинение преписки от полицията, един от които е свързан с нарушили карантината си депутат. СГП отказа да образува производство по случая и бе атакувана заради това от МВР. Последва отговор от страна на държавното обвинение, според което отказът му е детайлно мотивиран.

"Появата на Ковид-19 принуди законодателя да приеме адекватни решения за предотвратяване разпространението му и защита живота и здравето на гражданите, едно от които са измененията на чл.355, ал.1 и ал.2 НК. Още тогава Вие публично декларирахте, че това ще бъде Ваш приоритет: "Мога да уверя, че прокуратурата ще направи всичко възможно, за да подведе под отговорност всички, които поставят в риск здравето не само на околните, но и на близките си...Вярвам, че българският съд в най-скоро време ще постанови първите си осъдителни присъди.", пише Рашков.

Той отбелязва, че пандемията била ежедневно във фокуса на общественото внимание, включително и предмет на изследване, a данните за броя заразени и починали предизвиквала тревога. Същевременно анализът за 2020 г. показвал, че за престъпления по чл. 355 НК са постановени 1000 съдебни акта, от които: 389 осъдителни и 11 оправдателни присъди; 346 споразумения. По 7 дела било наложено ефективно, а по 146 - условно наказание "лишаване от свобода" на подсъдими, повечето от които били работили в европейски страни и се завърнали в България заради пандемията.

Рашков цитира и конкретни случаи, оповестени от прокуратурата:

- лице на 41 г. било осъдено на 3 месеца "лишаване от свобода" и глоба от 10 000 лева за нарушаване на карантината, като пазарувало от хранителен магазин в с. Христо Даново;

- На 15 май 2020 г. Районен съд - Варна осъдил лице на 3 месеца "лишаване от свобода" условно за нарушаване на карантината, като бил открито също в магазин.

МВР обжалва отказа на СГП да търси отговорност от депутата, нарушил карантината си

МВР обжалва отказа на СГП да търси отговорност от депутата, нарушил карантината си

СГП не прилага законите еднакво спрямо всички, смятат от вътрешното министерство

Той подчертава, че "смъртоносната опасност на заразата" била причина в периода 31 март 2020 г. - 31 март 2022 г. МВР да извърши 1 707 274 проверки дали лица с предписания от РЗИ спазват задължителната изолация или карантина, и да се образуват 4885 досъдебни производства.

"В противоречие със заявеното от Вас г-н Гешев, прокуратурата прояви неоправдана толерантност към нарушител на правилата за карантиниране", изтъква Бойко Рашков.

Той посочва, че на 21 февруари 2022 г . от МВР е сезиран Гешев, а на 1 март - и Софийска градска прокуратура, за преценка да започне ли разследване за престъпление по чл. 355, ал. 2 НК и да се снеме ли имунитета на народния представител от ПП "ГЕРБ". На 26 януари 2022 г. той бил диагностициран с Ковид-19 и РЗИ- Варна го поставила под 10-дневна изолация за лечение в домашни условия до 4 февруари 2022 г., за което бил уведомен.

На 27 януари 2022 г. в Първо РУ-Варна бил подаден списък от РЗИ с карантинирани лица, сред които и депутата. При проверка било установено, че в срока на карантина той е участвал като адвокат в съдебни заседания от 26 януари 2022 до 4 февруари 2022 г. във Варна. Според Рашков, въпреки че е бил заразен, народният представител нарушил законова и съзнавайки, че е носител на болест с тежки последици, контактувал с неограничен брой граждани и е поставил в риск живота и здравето им. Той уточнява, че на 31 януари 2022 г. депутатът е присъствал на пресконференция на народни представители от ПГ ГЕРБ - СДС във Варна.

Освен това нарушителят бил участвал като адвокат в открити съдебни заседания (о.с.з.) по дела в Районен съд (РС) - Варна, Окръжен съд (ОС) - Варна и Административен съд (АС) - Варна, които Рашков изброява:

- На 27.01.2021 г. - в о.с.з. по н.а.х.д. № 2085/2021 г. на Административен съд - Варна, първи тричленен състав;

- На 31.01.2022 г. - в о.с.з. по гр.д. № 20213100502655 на ОС - Варна, IV- ти състав;

- На 01.02.2022 г - 09:30ч., в о.с.з. по гр.д. № 3937/2020г. в РС - Варна, 17-ти състав, продължило от 9:30ч. до 10:11ч., заедно със страните, процесуалните им представители, вещо лице;

- На 01.02.2022 г. - 10:45ч. - в о.с.з. по н.о.х.д. № 28.2021 г. на РС - Варна, 2-ри състав;

- На 01.02.2022 г. - 13:30ч. - в о.с.з. със свидетели по

н.ч.х.д. № 2039/2020 г. на РС - Варна, 2-ри състав;

- На 01.02.2022 г. - 14:30ч. в о.с.з. по нохд. № 20213110201916 на РС - Варна, 5-ти състав. Видно от протокола, изрично заявил : "аз бях болен от Ковид до вчера";

- На 02.02.2022 г. - 15:00ч. се явил в о.с.з. по н.ч.х.д. № 2021310201230 на РС - Варна, 32-ри състав заедно със свидетели.

На 3 февруари 2022 г. пък депутатът не се е явил на заседание на РС - Варна, посочил като уважителна причина "влошено здравословно състояние" и приложил лабораторно изследване с положителен тест за Ковид-19.

Гешев, Фандъкова, депутати и бивши министри са в списъка на МВР

Гешев, Фандъкова, депутати и бивши министри са в списъка на МВР

Преписки има срещу "Напоителни системи", "Автомагистрали" и Националното ТОЛ управление

Бойко Рашков посочва, че очевидно прокурорите са приели, че е осъществено престъпление по чл. 355, ал. 2 НК, но са прекратили преписката на 28 март 2022 г. на основание чл. 24, ал. 1, т. 1 НПК, като са оценили деянието за малозначително (чл. 9, ал. 2 НК) . По думите му те игнорирали основни обстоятелства, рефлектиращи върху обществената опасност на деянието, а други били изтълкувани превратно и едностранчиво. Според Рашков, превръщайки се в "защитници" на народния представител, те приравнили многократните и демонстративни нарушения на карантината като ,,инцидентна проява" и затова ,,услужливо" не коментирали, че нарушителят се явил на седем съдебни заседания, премълчавали, че на 31 януари е участвал в пресконференция, пренебрегнали проверката на ОДМВР и изпратените им материали. Вътрешният министър в оставка подчертава, че ако тези факти са били обсъдени, изводът за малозначителност на деянието би бил невъзможен.

Той посочва, че за да обосноват на всяка цена липса на обществена опасност, прокурорите са приели, че: с нарушаване на закона народният представител от ГЕРБ е преследвал "общественополезната цел" - да не се отлагат и бавят съдебните дела; "отрицателното засягане на обществените отношения с това деяние е явно незначително", не оправдава наказателна репресия, а действията му са "в полза на правосъдието".

Рашков заявява, че многократното нарушаване на предписанията за изолация от заразоносител не е поведение в полза на правосъдието, още по-малко на обществото, и е извън обхвата на чл. 9, ал. 2 НК (явна незначителна обществена опасност).

Той допълва, че на публични места нарушителят поставил в риск от заразяване депутати, граждани, служители, магистрати, адвокати, участниците в съдебни дела, журналисти, а изводът за липса на вредни последици противоречал на закона, защото по чл. 355 НК било инкриминирано нарушението на правила, мерки и др., свързани с пандемия със смъртни случаи.

Според Бойко Рашков аргументът, че при пандемия "общественополезната цел" не е свързана със запазване на здравето и живота на гражданите от зараза със смъртоносна болест, а с неотлагане и бързо разглеждане на делата от съдилищата, бил очевидно тенденциозен, противоречал на здравия разум, логиката и закона.

Той смята, че личността и характеристичните данни на народния представител са бонифицирани за сметка на много по-висши човешки блага -живота и здравето на хората, които са основни права и обект на засилена защита, според чл. 28 и чл.52, ал.3 от Конституцията.

"Г-н Гешев, Вашите изявления противоречат на пасивното Ви поведение и актовете на прокурорите. За сайта ,,Епицентър" (14 април 2020 г.) също заявявате: ,,...За мен водещо в тази ситуация е... борбата за здравето и живота на гражданите, като паралелно се вземат всички възможни...икономически мерки за времето, когато заразата ще отмине. Войната сега е за живота и здравето...". Вие очевидно сте се съгласили с отказа да се образува досъдебно производство, въпреки липсата на обстоятелства, изключващи престъпния характер и обществената опасност на деянието на г-н Б. , а следва да отмените неправилния акт по силата на чл. 126, ал. 2 КРБ. В противен случай юридическата общност и гражданите остават с впечатление, че прокуратурата не познава законите или в противоречие с чл.6, ал.1 и 2 КРБ не ги прилага еднакво спрямо всички граждани", посочва Рашков.

Той заявява, че специалното отношение към депутата в сравнение с други вече осъдени нарушители на карантината било ярък пример за потъпкване принципа на равенство, който задължавал Гешев да третира всички еднакво, без оглед конкретната личност и членство в партия. Народният представител бил поставен в привилегировано положение от главния прокурор и нямало да търпи наказателни последици, въпреки признанието на прокурорите, че е извършено квалифицирано престъпление.

"Видно е, че прокуратурата не е изпълнила основната си функция да привлича към отговорност извършители на престъпления (чл. 127, т. 3 КРБ), независимо дали са депутати от ГЕРБ. Постановените актове са несъвместими с принципите на правовата държавата (справедливост, върховенство на правото и закона), след като се толерират правонарушители, вкл. заради политическа принадлежност. Ето защо, г-н Гешев, апелирам да упражните законните си правомощия и постъпите като главен прокурор", подчертава Бойко Рашков.