Акушерката Емилия Ковачева, която преби почти до смърт четиридневно пеленаче, сама поискала преглед на малката Никол на сутринта в края на дежурството си.

Това заяви пред bTV адвокатът на жената Владислав Янев. Той коментира фактите по случая само ден след като прокуратурата внесе обвинителния акт в съда. В него държавното обвинение сочи, че на 18 април в столична болница акушерката е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на малката Никол Димитрова, задушавала го е с ръце в областта на врата му. Деянието е извършено с ярост и садизъм, смята родната прокуратура.

С внасянето на обвинителния акт държавното обвинение обяви, че има данни за нанесен побой от акушерката на още четири пеленачета в същата болница, като информацията за това е отделена и вероятно се готви ново дело.

Записите се укриват от мен, обяви Янев. Доказателството изтече навсякъде, защо не се установи кой е авторът на това изнасяне, поиска да знае той.  Доколко записите в интернет съвпадат с иззетото от прокуратурата, той не можел да знае. По думите на юриста срещу клиентката му се води необективно и едностранчиво разследване.

Сега тя е зле, много зле, под домашен арест е. Изцяло съсипана е, животът й се е обърнал наопаки – тя е в изключителен стрес. Казва, че е била съсипана физически и психически от стрес и дълго време на работа без сън във въпросната нощ, разказа той за състоянието на Ковачева.

Според Янев трябва внимателно всичко да е установено, защото делото е с голям обществен интерес и натиск. За пръв път от падането на тоталитаризма у нас публично изтича доказателствен материал, който трябва да се пази от прокуратурата, заради което има призиви за линч, за садистична саморазпарва – това е недопустимо, отсече адвокатът.

Той сподели, че клиентката му си спомня, че малката Никол била със симптоми за нарушено здраве, затова сутринта изрично поискала дежурният лекар да прегледа детето. На този пръв преглед  не са констатирани отоци и кръвонасядания.

На този етап жената няма констатирани психични нарушения.

Тя дълбоко съжалява, имаше и големи притеснения за детето. Била е поставена в ситуация на невъзможност. Нарушени са основни разпоредби на Кодекса на труда, смята адвокатът й. Според него е лъжа, че тя сама е уреждала графиците си и е искала повече подобни дълги смени.

Янев не е говорил с нея за новото обстоятелство, свързващо я с побой на други четири пеленачета.