Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирала във връзка с информация, разпространена в средствата за масово осведомяване, за открит компютърен вирус в дигиталната система за управление на съдържанието и излъчването в Българското национално радио. Това съобщават днес следобед от СГП.

Интересно е, че прессъобщението за самосезирането идва, след като кореспондентът на БНР във Велико Търново настойчиво пита няколко пъти главния прокурор Иван Гешев дали прокуратурата разследва случая, който включва и теч на лични данни на работещи в структурата на БНР. Самата медия съобщи още в началото на седмицата, че е подложена на хакерска атака.

Прокурор незабавно е разпоредил извършването на проверка, посочват от СГП. Проверката е възложена на ГДБОП-МВР, като след приключване материалите ще бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Предмет на проверката е установяването на факти и обстоятелства за евентуално извършено компютърно престъпление по Глава девета "а" от Особената част на НК.

От прокуратурата обещават да информират обществеността за резултатите от проверката.

Припомняме, че БНР е национален обществен доставчик на радиоуслуги, който осъществява радио-дейност на основание Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), Закона за електронните съобщения и действащото законодателство. Работата му се финансира от държавния бюджет и националното радио е част от критичната инфраструктура на държавата с оглед покритието на цялата територия. 

В началото на октомври месец в продължение на два дни системата на БНР също бе атакувана

Припомняме и че при безпрецедентното спиране на радио сигнала за 5 часа през 2019 г. СЕМ сезира прокуратурата именно с аргумента, че едно от задълженията на БНР е да предоставя информация денонощно.