Общо 281 прокурори и следователи са били обучавани по различни програми в страни от ЕС, 59 - в САЩ, а едва 15 - в Русия между 2013 г. и 2019 г. Това съобщават от прокуратурата по повод публикации в някои медии относно броя на посещенията и обученията на български прокурори в Русия.

От държавното обвинение подчертават, че между българската и руската прокуратура действа Програма за сътрудничество, която предвижда ежегодна размяна на професионални посещения. По тази причина през 2015 г. петима български прокурори са посетили Русия, през 2018 г. - седем, а през настоящата година те са трима.

След направена справка от прокуратурата посочват, че за периода между 2013 г. до 2019 г. в страни от Европейския съюз са били изпратени 79,16% от българските прокурори, обучавани по програмите, докато в САЩ те са 16,62%. Най-малко прокурори са били изпратени по програми за сътрудничество с Русия - 4,22%.

Съдът: Цацаров няма право да крие информация за командировки в Русия

Съдът: Цацаров няма право да крие информация за командировки в Русия

Отказ за достъп до обществена информация...

От прокуратурата съобщават, че заместник-главният прокурор Иван Гешев е бил в Москва между 16 и 18 май 2018 г., когато в качеството си на административен ръководител на Специализираната прокуратура е участвал в кръгла маса на тема "Противодействие на тероризма". От държавното обвинение обаче отричат твърденията, че градският прокурор на София Емилия Русинова е била на посещение в Москва през 2018 г. и подчертават, че Русинова никога не е участвала в обучителната програма на българската и руската прокуратура.

Припомняме, преди седмица Административният съд в София постанови, че прокуратурата не може да укрива информация за това кога и на чии разноски български прокурори са били на командировки в Русия. Решението беше по повод отказ на държавното обвинение да отговори на запитване на "Дневник" по процедурата за достъп до обществена информация.

Цацаров се срещна с Чайка, ще си сътрудничат за тероризма

Цацаров се срещна с Чайка, ще си сътрудничат за тероризма

Ръководителите на прокуратурите подписаха Програма за сътрудничество