Апелативна прокуратура в Пловдив ще подготви предложение за искане на наказателна отговорност на лица, извършили приготовления за тежки престъпления, което досега не се наказва, ако престъплението не е извършено.

Това съобщи на пресконференция прокурор Даниела Начева, цитирана от Радио Пловдив.

Това се прави по повод зачестилите напоследък опити за брутално посегателство, а именно заливане с киселина, които намират широк обществен отзвук.

Припомняме, днес стана ясно, че прокуратурата в Пловдив е предотвратила поръчков опит за заливане на жена с киселина. Поръчителят е 38-годишният Веселин Симеонов от Пазарджик - шеф на клиентски център на ЕВН-Пазарджик.

От Апелативна прокуратура считат, че би било добре в Наказателния кодекс да е заложено наказание, което да визира и приготовление за подобни престъпления, каза Начева.

За това Законът предвижда лишаване от свобода до три години. Ако лицето не е осъждано, обаче, то би трябвало да се освободи с административно налагане на санкция, уточни прокурор Начева.

Точно заради това Прокуратурата в Пловдив предприема инициативата да иска законови инициативи за допълване на Наказателния кодекс, което е правила не веднъж, допълни Начева.