Жалба до прокуратурата с искане да бъде разследвано преждевременното раждане, завършило със смъртта на дете в АГ-клиниката на Университетската болница „Свети Георги", е подал пловдивчанинът Данаил Георгиев.

В нея бащата обяснява, че след едномесечно лечение в отделението по патологична бременност в началото на седмия месец на бременността съпругата му Весела започва да ражда.

На 21 септември около 17 часа нормално се ражда живо момиченце със самостоятелно дишана, но с тегло 950 грама, съобщи Радио Пловдив.
Бебето е поставено в кувьоз, а на следващия ден майката случайно научава за смъртта му.

В жалбата си Данаил Георгиев настоява да бъде извършена проверка по случая за да се установи какви са били действията на персонала при раждането на недоносеното дете и дали има извършено престъпление по чл.123 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Бащата настоява да му бъде дадена възможност да види тялото на починалото бебе и медицинската документация по раждането, което вече няколко дни му се отказва.

Според Георгиев в клиниката не са били положени необходимите грижи към родилката, и в продължение на 20 часа не са дадени сведения в какво състояние е било новороденото, кога и как е починало.

До момента според бащата тялото е в неизвестност и никои от лекарите в клиниката не се е ангажирал с информация. Според зам.-директора по лечебната дейност в университетската болница „Свети Георги" д-р Константин Зисов, проверката, която се извършва в момента ще установи какво точно се е случило.

Той поясни, че според медицинските стандарти, роденото под 1000 грама дете се води като аборт и затова няма регистрация в документацията на отделението.

Бащата на починалото дете е подал жалба и до Районния център по здравеопазване, до Комисията за закрила на детето и полицията.

Той ще настоява и за ДНК-експертиза, ако му бъде дадена възможност да види и получи тялото на починалото дете.