Асоциацията на прокурорите в България остро се противопоставя на всякакви опити българските прокурори, следователи и служители, работещи в системата на прокуратурата, да бъдат намесени в политически борби. Това заяви пред БНТ прокурор Владимир Николов, член на УС на Асоциацията на прокурорите

По негови думи има опасност от нарушение на върховенството на закона у нас.

Той обясни, че ефектът от вчерашното Национално съвещание на прокурорите е, че са заявили мнението си, че стоят с гордо вдигната глава и заявяват намерението си да работят честно, почтено и морално. Като колеги заставаме зад ръководството на прокуратурата, тъй като то е избрано по съответния законов ред, посочи Николов относно исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев.

"В общественото пространство се забелязва стремеж някакви неудачи в държавата да бъдат насочени към прокуратурата. Българските прокурори изпълняват своите конституционни и законови задължения и сме против политиците да измиват ръцете си и да изкупуват своите грехове на гърба на прокурорите", категоричен бе Николов. Той подчерта, че прокурорите не са политици, а имат своите законови функции и задължения, които изпълняват с чест.

Гешев обясни на прокурорите защо са мафия: Внесли светлина в тъмнината
Обновена

Гешев обясни на прокурорите защо са мафия: Внесли светлина в тъмнината

Добри сме за българските граждани и общество, добави той

Прокурорът посочи, че върховенството на закона не е нещо имагинерно, изпразнено от съдържание понятие. Той подчерта, че конституционнната материя е много фин механизъм, който създава основните устои в нашата правова държава. Според него при съвременните условия мястото на българската прокуратура може да е само в съдебната система, тъй като това е гаранция за автономност и независимост.

По думи на Николов искането прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт е стремеж за извличане на моментни и конюнктурни политически интереси. С това обаче тя нямало да стане по-независима, а точно обратното.

Според него е спорно дали трябва прокуратурата да има законодателна инициатива.

Захариева поздрави Гешев за отстояването на независимостта на прокуратурата

Захариева поздрави Гешев за отстояването на независимостта на прокуратурата

Тя приветства желанието за дебат по темата

Николов бе категоричен, че прокуратурата се нуждае от осъвременяване на българския Наказателен кодекс, който в момента не дава достатъчно добра уредба на редица престъпления. Имаме нужда от цялостен нов Наказателен кодекс, който да уреди модерните отношения, заяви той и допълни, че когато се иска бърз и справедлив процес, трябва да има и подходящите инструменти за това.

Николов призна, че като във всяка система с много служители пропуски има и в работата на прокуратурата. Той обаче подчерта, че огромното мнозинство от неговите колеги са честни и почтени български граждани, които искат просперираща държава.

Гешев: Президентът се е объркал, мафията е в политиката

Гешев: Президентът се е объркал, мафията е в политиката

Очаквайте всичко от нас