Приветствам желанието за дебат на тема отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона. Това се казва в приветствен адрес на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева до главния прокурор Иван Гешев и участниците в Националното съвещание на Прокуратурата, което се проведе днес в резиденция "Бояна".

По нейни думи утвърждаването на върховенството на правото е обща мисия на българското общество и гарантирането на независимостта на прокуратурата е от първостепенно значение.

Гешев обясни на прокурорите защо са мафия: Внесли светлина в тъмнината
Обновена

Гешев обясни на прокурорите защо са мафия: Внесли светлина в тъмнината

Добри сме за българските граждани и общество, добави той

Захариева подчертава, че Прокуратурата има отговорна роля да следи за спазването на законността и за да изпълнява тази своя функция, тя трябва да бъде независима както в рамките на съдебната власт, така и в цялостен институционален план.

Според министъра само по този начин ще се гарантира ефективно разделение на властите.

Захариева е категорична, че ролята на прокуратурата не трябва да е обект на предложения и действия, които да застрашават функцията й на защитник на публичния и обществен интерес.

Вярвам, че междуинституционалният дебат е изключително важен за постигане на резултати в контекста на правосъдната реформа и отстояването на ефективно и справедливо правораздаване, се казва още в приветствения адрес.