Председателят на Избирателната комисия на Общото събрание на прокурорите Зорница Таскова - прокурор във Върховна касационна прокуратура, обяви, че при проведеното днес повторно гласуване за избор на член на ВСС няма кандидат събрал повече от половината от действителните гласове. Поради това и на основание чл. 29л, ал. 4, изр. 2-ро от ЗСВ за избран се счита кандидатът получил най-много гласове - 426, Владимир Чавдаров - апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - Варна.

Гласували са 952 от имащите право на глас 1538 прокурори. Общият брой на подадените действителни гласове е 918 броя, като са регистрирани 3 недействителни бюлетини - 2 от електронното гласуване и 1 хартиена бюлетина.

От действителните бюлетини, подадени в избирателните секции, гласовете за другите четирима кандидати са разпределени по следния начин:

Пламен Петков - прокурор в СРП - 168 гласа;

Станислав Стойков - прокурор в СГП - 160 гласа;

Николай Любенов - прокурор при ВКП, завеждащ отдел 03 "Съдебен" - 91 гласа;

Димитринка Шкодрова-Георгиева - заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Ямбол - 73 гласа.

За членове на Висшия съдебен съвет от Прокурорската колегия са избрани Красимира Филипова - заместник-главен прокурор при Върховна касационна прокуратура, Владимир Николов - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Плевен, Добринка Калчева - прокурор в Апелативна прокуратура - Пловдив и Владимир Чавдаров - апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - Варна.

Решение на Избирателната комисия и протоколи на Избирателна секция №1 и Избирателна секция №2 от проведения на 1 0 юли 2022 г. избор за членове на ВСС от квотата на прокурорите.

Съгласно чл. 29н, ал. 4 от ЗСВ решението на Избирателната комисия подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му чрез Съдийската колегия на ВСС.

ВСС не избра четирима членове от квотата на прокурорите

ВСС не избра четирима членове от квотата на прокурорите

Изборът ще продължи утре