Софийски градски съд освободи Анелия Цветкова под парична гаранция в размер на 20 000 лева.

По информация на защитата мотивите на съда са, че като публична личност Цветкова няма да се укрие от закона, както и че събраните доказателства са противоречиви.
Припомняме, днес по рано съдът засекрети делото.

По думите на адвоката на Цветкова - Юлиян Георгиев, противоречието в доказателствата се корени в отношенията, съществуващи между хората и причините те да се обърнат към ДАНС и събитията да се развият по този начин.

Георгиев каза още, че може да се направи извод, че Стефан Стефанов (човекът, подал сигнал в ДАНС и в чието присъствие Цветкова е била заловена) е имал мотиви да я компрометира.

Адвокатът не можа да каже защо точно Цветкова е взела 10 000 хиляди в четвъртък, но не изключи възможността Стефанов да е имал да връща пари на заподозряната.
Всичко е възможно", каза адвокатът и допълни, че преди срещата между Стефанов и Цветкова в четвъртък следобед строителният предприемач е позвънял на Цветкова 63 пъти по телефона и й е пратил 25 SMS-а,за да е сигурен, че тя ще дойде в уречения час в уреченото време.

Защитата твърди, че Цветкова двукратно се е опитвала да промени часа на срещата, но опитите й са завършили с неуспех.

На журналистически въпрос защо варненският магистрат Анелия Цветкова е държала толкова крупни суми в дома си, Георгиев изтъкна, че Цветкова не е използвала услугите на нито една банка и съхранявала е парите в каса в собствения си дом.

Според защитата парите на обща стойност 150 000 лв. са от наследството на сестрата на заподозряната, като част от сумата е за издръжката на племенницата й.
Адвокатът на Цветкова твърди още, че една крупна сума от парите е била от неизползвани отпуски.

Като председател на Административния съд Анелия Цветкова е била длъжна всяка година да предоставя информация на Сметната палата за паричното и имущественото си състояние, като през последните години няма промяна в декларацията, която е подавала.