От 9 до 15 октомври ще се проведе полицейска операция по линия на европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. В рамките на операцията ще се проверяват главно товарни автомобили и автобуси.

Операцията по засилен контрол ще се проведе на територията на всички държави членки на ЕС. 

Статистиката на МВР гласи, че основните причини за възникването на инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са свързани с неспазването времето за почивка от водачите и превишаването на скоростта. Другите причини за произшествия с участието на ТИР-ове и автобуси били употребата на алкохол и упойващи вещества, както и превозването на необезопасени товари. Често се срещало и автомобилите да бъдат претоварени, което допълнително водело до инциденти на пътя.

В хода на проверката служителите на "Пътна полиция" ще следят и за сключена валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност", както и за това дали автомобилите имат заплатена винетна такса.

В проверките ще участват служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". В проверките ще се включат служители на криминална и икономическа полиция. Те ще следят за нелегални мигранти, притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества и транспортиране на крадени стоки. Ще се следи и за превоз на стоки, различни от упоменатите в документите за товара.