Профилът на класическия пироман изключва палежи на коли, подобни на тези от изминалите седмици в София.

Това каза Пламен Андреев - председател на съюза на психолозите, цитиран от БНР.

Той обясни, че в почти всички случаи хората с такива наклонности остават при горящия обект до край, дори да са рецидивисти.

Профилът на 90% от пироманите по света е „мъж в юношеска възраст или ранна младост", разказа психологът Пламен Андреев. Той обаче смята, че палежите в София носят почерк, различен от този на класическия пироман.

„Много често тези хора се откриват на самото място, тъй като за тях е изключително важно да наблюдават пожара, неговото развитие и да имат това усещане за контрол върху преживяването, което им носи едно заместващо символично удовлетворяване на други техни импулсивни желания", поясни психологът.

По думите му не е типично за такъв човек да пали и бяга, тъй като „когато има тези симптоми ключовата фаза е свързана с това удовлетворение, което се извлича от гледането на огъня, след като той е предизвикан".

Полицията продължава да работи по две основни версии за случващото се в последните седмици - палежите да са дело на психично-болен човек или да са свързани със застрахователи. Версията инцидентите да са предизвикани от собственици на платени паркинги.

От МВР не потвърдиха информацията да се издирва червен автомобил Volkswagen Polo, който е бил видян да потегля бързо минути след палежите на коли снощи в столичния квартал Люлин 9.