Софийският районен съд пусна под гаранция от 500 лева и втория участник в хулиганската проява пред румънското посолство - 25-годишния Георги Георгиев, предаде БНР.

Той е обвиняем за инцидента от понеделник, когато жена се опита да премине през блокадата на протестиращите, но автомобилът й бе спрян и изпочупен.

Според съда, няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Няма особен цинизъм и дързост в действията му, каквото е обвинението, посочват още от съда в своето решение.

Георгиев е обвинен за това, че на 17 август около 21.30 ч. е повредил лек автомобил, собственост на Елена Мицева, като е счупил чрез удари с ръце предното панорамно стъкло на автомобила, скачайки е повредил предния капак на автомобила. По-рано през деня прокуратурата поиска постоянен арест за Георгиев. Всичко това е станало пред очите на невръстните деца на Елена Мицева, предаде БГНЕС.

25-годишният мъж е обвинен в хулиганство и повреждане на чужда собственост. 

Напрежение на протестите - демонстранти чупиха кола с две деца в нея

Напрежение на протестите - демонстранти чупиха кола с две деца в нея

Нов опит за блокада пред румънското посолство...

Защитата му твърди, че той е невинен. Пред съда Георгиев заяви, че не е участвал в погрома на колата, а е бил само на протест.

"Той обясни, че няма съпричастност по увреждането на автомобила. Заяви, че се е възползвал от мирното си право да протестира и че се е доближил до колата едва, след като госпожата е потеглила през тълпата, за да предотврати тя да нанесе щети върху протестиращите", поясни адвокатът на обвиняемия Минчо Спасов.

Той добави, че никъде в материалите по делото не се съдържали данни Георгиев да е извършил каквито и да е действия по увреждане или пък хулигански деяния. "Напротив, всички материали по делото сочат на извършени хулигански деяния от страна на г-жа Мицева. Ето защо аз очаквам обръщане на делото. Предадохме на прокурора от СРП материали, в които други участници в инцидента настояват да се образува наказателно производство срещу нея. С интерес ще очакваме какво ще направи Софийска районна прокуратура", заяви Спасов. Днес са гледани записи, защитата поиска да бъдат разпитани свидетели, но те не бяха допуснати.

Другият обвинен по случая - Стоян Атипов, също е на свобода срещу 500 лева.