Мерки, с които да се разследва главния прокурор и така наречените тримата големи в съдебната власт готвят в правосъдното министерство в отговор на препоръките, направени при европейската прокурорска проверка. Това увери ресорният министър Цецка Цачева, която представи приоритетите в сектора.

Цачева уточни, че актуализираната стратегия за реформа в съдебната власт предвижда две нарочни пътни карти, които са свързани с анализа на доклада, който бе изготвен от европейските прокурори при партньорската проверка за структурата и функционалността на Прокуратурата в България в края на миналата година. Така работна група в министерството се е ангажирала с изготвянето на конкретни мерки за разследване на тримата висши магистрати.

Относно спорния момент за следствието Цачева поясни, че няма препоръка за излизане на следствието от прокуратурата, за да може да бъде разследван главния прокурор. "Става дума да се разпишат правила, които да гарантират възможността за разследване на главния прокурор", обясни Цачева и уточни, че идеята в момента се обсъжда съвместно с Прокуратурата и ВСС.

По отношение на промените в НПК в изпълнение на препоръка на доклада на европейските прокурори за създаване на унифициран подход за разследване на корупционни дела по високите етажи на властта. Цачева припомни, че законопроектът е бил изготвен от екипа на Екатерина Захариева в качеството й на правосъден министър в правителството на "Борисов" 2 и към днешна дата е издаден указът на президента за обнародването му.

Цачева коментира и спорния антикорупционен закон, представен за обществено обсъждане, като увери, че Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество ще е основното звено, около което ще бъде сформиран единният орган за противодействие на корупцията. Тя ще бъде натоварена допълнително с компетентности по противодействие на корупцията. Целта е създаване на институционален ред, механизъм за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Цачева още веднъж подчерта, че с промените не се въвежда нова наказателна процедура за лица, проявили действия на корупция. Предложението е председателят на органа да се избира от Народното събрание.
"Това е законодателният орган на България, който е натоварен и с очаквания да бъде най-прозрачната институция", коментира правосъдният министър.

Новите моменти в този закон са свързани с приобщаването на компетентностите и правомощията на специализирана дирекция в ДАНС - която и до този момент има предмет на работа противодействие на корупцията. Тя няма да има разследващи функции, а дейностите са свързани със събиране, анализ на информацията, която достига до органите на комисията, в това число и от гражданите.

"Почти седмица законопроектът е поставен на вниманието на широката общественост. До момента съществени критики срещу него не са постъпили. Заявили сме готовност да се съобразим с мнението от всички максимално заинтересовани по този въпрос", коментира правосъдният министър.

Относно функциите на тази дирекция, Цачева уточни, че това ще са оперативно издирвателни дейности.

Освен това министърът увери, че съдът ще е този, който ще разрешава или отказва ползването на СРС-та за разследването на корупционни практики. Така проектозаконът предвижда при несъответствие в декларациите и доходите на лице над 20 хиляди лева да започва проверка.

Министърът на правосъдието отклони отговора на въпроса относно исканата защита от обвиняемия по делото с КТБ банкер Цветан Василев САЩ, каквито са публикациите от американската преса днес. Цачева коментира, че не може да коментира защитните действия на обвиняемо лице. Тя посочи, че още преди промените в НПК въпросното лице не се е отзовал на поканите на съдебната власт и в частност българската прокуратура.

"Не мога да коментирам действията, които за мен са защитни на всяко едно лице, срещу което има повдигнати обвинения. Това, което е необходимо от българските органи, в частност прокуратурата е искането за екстрадиция. Знаете, че то се отказва от съдебните власти на Сърбия", посочи Цачева.
Тя отклони въпроса с думите, че излиза извън компетентностите си на министър на правосъдието и навлиза в тези на съдебната власт - в частност на конкретно съдебно производство