Нелегална фабрика за производство на цигари са разкрили служители на реда в град Луковит.

Операцията е проведена от служители на ГДБОП, ОДМВР – Ловеч и Агенция “Митници“, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщават от пресцентъра на МВР.

Оперативните действия са проведени вчера.

Складова база, производствени помещения, кутии с цигари, подготвени за пласиране в търговската мрежа, машини за производство, филтри и други неща са заварили полицаите на мястото.

Общото количество на наличния тютюн е 13 тона.

Открито е и известно количество алкохол без бандерол.

Снимка 220430

Източник: МВР

По-късно на брифинг на заместник главния прокурор Борислав Сарафов и главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов в Луковит стана ясно, че нелегалната фабрика е свързана с организирана престъпна група, чиито босове са в чужбина. Продукцията била пласирана както за нашия пазар, така и за чужбина.

Костов заяви, че благодарение на бързата и качествено свършената работа, бюджетът на страната ни е претърпял минимални щети.

Прокуратурата и МВР проявяват нулева толерантност и търпимост към контрабандата във всичките й форми, заяви Сарафов от своя страна. Той уточни, че за износа на продукцията са уведомени партньорските служби.

По думите му от наличния тютюн в тази база са щели да се произведат цигари за 3 милиона лева, като бюджетът щял да бъде ощетен от акциз на 2,5 милиона лева.

При операцията има задържани с полицейска мярка за 24 часа.