Полицията разкри престъпна група, опитала се да отвлече мъж и да го убие за да придобие жилището му.

Още през юли набелязаният за жертва подал сигнал в МВР, в резултат на което му била назначена охрана. След повече от месец  работа и проследяване полицията задържала петима мъже.

Апартаментът, който искали да вземат, се намира в близост до румънското посолство. При задържането на петимата у тях били  намерени и ксерокопия на документи на потенциалната жертва.

Разследващите са наблюдавали петте лица от групата над 3 месеца. Също толкова време службите охранявали жертвата, без той да знае.

На двамата организатори и поръчители на отвличането и убийството е наложена мярка 72 часа, като Софийска градска прокуратура още днес ще поиска постоянна мярка задържане под стража.
Това стана ясно по време на извънредна пресконференция в СДВР с участието на Ивайло Спиридонов, Георги Тотков и прокурор Роман Василев.

Два часа по-късно състав на Софийски градски съд остави за постоянно в ареста Владо Тотев и Бисер Борисов.

Съдът счете, че има обосновано предположение за авторството на двамата по всички обвинения, по които са привлечени.
Според съда има опасност, ако Тотев и Борисов са на свобода, да извършват друго престъпление.
Въпреки че Владо Тотев е със здравословни проблеми, престоят му зад решетките няма да възпрепятства достъпа му до лечение, ако се наложи.

Владо и Бисер са двамата организатори, които са искали чрез фалшиви документи да прехвърлят на свое име, а след това да продадат апартамент собственост на Явор. Те упорито търсели хора, които да наемат, за да отвлекат и убият Явор, стана ясно по време на пресконференцията в СДВР.

Разследващите разбрали за тази схема в началото на юни месец. На 2 септември Владо и Бисер се свързали с Юлиян, който трябвало да осъществи връзката с физическия извършител Камен. На следващия ден службите задържали петимата участници - Владо, Бисер, Юлиян, Камен и още един мъж, който е извършвал куриерска дейност.

От СДВР уточниха, че двамата поръчители - Владо и Бисер, са познавали жертвата - 42-годишния Явор, който живеел сам. 15 000 лева са били приготвени за отвличането и убийството му.

Двамата поръчители на няколко пъти наемали различни хора, които обещавали да извършат мократа поръчка. На тях им се плащало, но с фалшиви пари, а до отвличане така и не се стигнало. Някои от килърите изявили готовност да отвлекат и убият Явор, обаче искали непосилни за поръчителите суми - от 15 000 до 30 000 лева.

Ивайло Спиридонов изтъкна, че разследващите са използвали целия набор от методи и техники, описани в учебниците по криминалистика за този случай. Въпросните доказателства са събирани троха по троха. Той уточни, че Явор не е бизнесмен и допълни, че е работил дълги години в чужбина. Разследващите разкриха, че жертвата до последно не е знаела за подготвяното покушение.

44-годишният Камен, който трябвало да отвлече и убие Явор, вече има криминални регистрации в полицията за незаконно притежание на взривни вещества, грабеж и телесни повреди. Той предварително трябвало да получи капаро в размер на 7 000 лева, като парите трябвало да му бъдат дадени от Юлиян. До това обаче не се стигнало, тъй като службите се намесили.

Прокурор Роман Василев обясни, че срещу двамата поръчители са повдигнати обвинения за документна измама, подготовка за убийство и разпространение на фалшиви парични знаци.

Ивайло Спиридонов обясни, че обикновено полицията охранява хора с тяхно съгласие, както е в случаите със защитените свидетели. В този случай обаче Явор не е бил предупреден, тъй като е имало опасност и поръчителите да разберат, че полицията го охранява.
Разследващите разкриха, че Явор се познавал с поръчителите и е бил в приятелски отношения с тях. Двамата поръчители не са криминално проявени. Единият на 41, а другият е на 43 години.

Спиридонов коментира, че най-важното е било полицията да запази живота на Явор, а не толкова да се съберат доказателства за престъплението. Спиридонов призна, че агентурата от години е проблем в службите и допълни, че в СДВР ежедневно се полагат усилия да се придобият качествени агенти.