ГДБОП и МВР провеждат в София специализирана полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група (ОПГ), извършвала лихварска дейност, рекет и принуда, съобщи БНТ.

По информация на националната телевизия по време на операцията са задържани лидерът и четирима членове на престъпната група.

Извършват се процесуално-следствени действия в жилища и офис помещения на територията на София, използвани от групата при осъществяване на престъпната дейност.

Установено е, че групата извършва престъпна дейност от началото на 2021 г.

Четирима задържани за рекет при полицейска акция в Бургас
Обновена

Четирима задържани за рекет при полицейска акция в Бургас

Престъпната групата е събирала "такса спокойствие" за разпространение на наркотици

По-късно през дена от Специализираната прокуратура съобщиха, че са повдигнати обвинения на шестима души за участие в организираната престъпна група, действала на територията на София. Тя се е занимавала за принудително събиране на кредити.

От април 2021 г. задържаните принуждавали чрез заплахи за убийство, побои и психически тормоз длъжници на кредитна компания да внасят забавени вноски по сключени договори за заеми.

Петима от участниците в бандата са арестувани вчера. В рамите на разследването са извършени 13 претърсвания и обиски на помещения и лица, при които са иззети са документи и други доказателства за престъпленията.

Спецакция във фирми за бързи кредити в Сливен

Спецакция във фирми за бързи кредити в Сливен

Четирима души са задържани

Шефът на бандата е работел като служител в кредитната институция и лично организирал престъпната група. Двама от участниците са осъждани, единият - многократно, включително и за отвличане.

До момента са установени и разпитани пред съдия шестима потърпевши. Очаква се в хода на разследването броят им да се увеличи.

С постановления на наблюдаващия прокурор петимата арестувани вчера са задържани за срок до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" за всеки от тях.