Организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение и производство на пико и вещество, което е амфетамин е задържана в резултат на акция на ГДБОП и специализирана прокуратура на територията на Габрово и Стара Загора.

ОПГ се състои от 5 лица, като всички вчера са задържани под стража от спец съда. Едното от лицата, което е лидер на групата за разпространение на наркотичните вещества се занимава и с производството на фалшиви банкноти. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Прокуратурата.

Задържани са печатарски машини с високо качество и за една има подозрение, че е укрита при предишна реализация като е била заровена в земята. Нито една от банкнотите не е стигнала до реализация. Подготвените плаки са за 50 и 100 доларови банкноти и банкноти от 100 евро. Имало е подготовка и за производство на банкноти от 500 евро

Цацаров заяви, че за една седмица са осъществени 4 операции- трафикът на емигранти в Свиленград, там се взимат мерките за неотклонение на двама от обвиняемите; трафик на бежанци на територията на няколко области, в това число и София по така наречения кюрдски канал- задържани са 15 лица; добра реализация на военно окръжна прокуратура и ГДБОП, заради това, че един от задържаните от операцията снощи за акцизни стоки е войник. Лицата, около 5 са задържани. Иззетото количество е 2 тона спирт без платен акциз, заедно с количество тютюн и цигари.

Ръководителят на специализираната прокуратурата Иван Гешев уточни, че досъдебното производство е образувано май месец. Най-интересните иззети неща при претърсването са около килограм пико, пушка помпа и боеприпаси, полицейски униформи, марихуана, няколко печатарски машини, 193 листа с отпечатани банкноти с номинал 100 евро, банкнота с номинал 500 евро, плаки с доларови изображения.

Една от печатните машини е можела да печата всичко в това число и документи за самоличност. Нарколабораторията се е намирала в с. Долно Сахране, а печатницата на фалшиви банкноти в бивша механа на име "Мустанг" в Габрово, която е била изоставена, стана още от думите на Гешев.

Лидерът на групата е бил в затвора, излежава присъдата си, излиза и започва да възстановява дейността си. Цацаров не разкри името на лидера на групата от оперативни съображения, че може да има още лица. При задържане си лицето е направило пълни признания за дейността.