Общо 6 души са задържани за производство и разпространение на фалшиви пари в различни валути, както и на български лични документи. Четирима от тях са обвинени за участие в организирана престъпна група и вторични престъпления, а двама само за вторични престъпления.

Това обяви изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова на брифинг пред журналисти.

Предстои към казателна отговорност да бъдат привлечени още участници от престъпната група.

Характерното за групата било, че изготвяла фалшиви долари и евра с изключително изградени престъпни навици. Фалшивите пари, които били задържани по време на самата операция по залавяне на престъпната група били в размер на 360 000 долара и около 410 00 евро. Качеството на парите било много добро.

Снимка 516166

Източник: пресцентър МВР

Печатницата за неистинските банкноти била отново в Слънчев бряг, както през 2018 г. за индентичен случаи. За разлика от тогава, сега групата действала още на две села в Пловдивско и Шуменско. Има участници в групата, които са единтични с престъпната група отпреди три години, включително и осъждани, които изготвяли фалшиви пари в курортния град. Един от участниците в престъпната група е с условна присъда, а на друг от участниците делото е по инстанции в съда.

Печатницата е спирала дейност от предходната през 2018 г., но за да се обособи нова такава, вложени били много по-сериозни ресурси, машините били по-усъвършенствани, а мясото - същото, каза прокурор Маджарова.

Хотел в "Слънчев бряг" работел и като фабрика за фалшиви евро

Хотел в "Слънчев бряг" работел и като фабрика за фалшиви евро

ГДБОП, Сикрет сървиз и Европол с операция, достойна за роман

Директорът на ГДБОП Любомир Янев изтъкна, че престъпната група била доста предпазлива в действията си и лидерът на групата не се виждал с никой от крайните купувачи на валутите и на документите. Документите били само български, включително и талони за управление на моторни превозни средства.

Фалшификатите се пласирали предимно на територията на България, но от държавното обвинение имат данни и за чужбина.