Специализираната прокуратура повдигна обвинение на десет души за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти към Сърбия и Западна Европа.

Те са били задържани вчера при спецакция в София и Костинброд. Били са претърсени общо 28 жилища и автомобили. Иззети са таблети, телефони и радиостанции, използвани в престъпната дейност.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от октомври миналата година.

Участниците набирали мигранти, живеещи в София и областта, които искали да бъдат изведени към Сърбия и Западна Европа. Поемали и мигранти, превеждани нелегално от Турция от други трафиканти.

Разкриха канал за нелегални мигранти от Гърция за България

Разкриха канал за нелегални мигранти от Гърция за България

Сред задържаните са организаторът и петима българи

Обвиняемите уреждали транспортирането им до границата и прехвърлянето им в Сърбия с автомобили или през "зелена граница", където били поемани от местни хора.

Ръководителят на групата и петима от участниците са задържани за 72 часа. Предстои да се реши за колко от тях ще бъдат внесени искания за задържане под стража.

На четирима от групата са наложени по-леки мерки за неотклонение "Парична гаранция" между 5 000 и 10 000 лева. Причината е, че те оказват съдействие при разследването.