Разбитата печатница за фалшиво евро в село Деляновци, град Левски, произвеждала фалшификации с изключително високо качество. Това стана ясно на брифинг на зам. главния прокурор Борислав Сарафов след работна среща с експерти от Европол.

По този случай от миналата седмица Сарафов обяви, че са работили съвместно именно с колегите от Европол. Експертите са били поканени в страната ни, за да се запознаят с резултатите от акцията и с иззетите доказателства – фалшиви пари, мастила, хартия и консумативи.

Изследването на банкнотите, което експертите са направили вчера, е показало, че те са с качество от 9.7 по 10-степенната скала, изработено от ЕЦБ.

Т.е. това са банкноти с изключително високо качество, поясни Сарафов и допълни, че такива фалшификати не са били произвеждани другаде.

По думите му около 360 подобни банкноти с тези индикативи вече са задържани от есента на миналата година до настоящия момент и се съхраняват в ЕЦБ. Всички банкноти са с номинал 100 евро.

Факт е, че тази печатница беше разбита в зародиш, заяви Борислав Сарофов. Той поясни и че може би тази група е произвеждала фалшиви пари и на друго място с друга печатарска техника.

„Идеята да работим с Европол е затова, че това е престъпление, което засяга изцяло ЕС и финансовите устои на европейската банкова система”, заяви Сарафов.

По думите му печатницата за фалшиви пари е в състояние наистина да подрине европейската икономика и банковата система.

Именно Европол събира, обобщава и анализира образци от подобни фалшификати, иззети от територията на ЕС.

Сарафов е наградил експертите от Европол за съвместната работа, а те от своя страна са благодарили на българската прокуратура за свършеното.