Три печатници за фалшиви евро разкри операция на плевенската прокуратура, ДАНС и МВР. Българските служби са работили в сътрудничество с Европол.

В разследване за производство на фалшиви банкноти са проверени адреси в град Левски, село Деляновци, община Свищов и село Козар Белене.

По време на специализираната операция и на трите адреса са печатарски машини, лазерни принтери, водни знаци, холограми, стикери, плаки, химикали и други материали за отпечатване на 100 - еврови банкноти.

Откритите фалшиви 100 – еврови банкноти са на стойност 24 000 евро и са били готови за пласиране. Намерени са и заготовки за фалшиви банкноти на стойност над 500 000 евро, както и 13 подправени лични карти. 

Задържани са три лица. Две от тях са осъждани. Единият от задържаните вече има присъда за същото престъпление, но се е укрил от изпълнението на наказанието си, наложени през 2014 г. и е бил обявен за общодържавно издирване.

Трите  лица ще бъдат задържани от Окръжна прокуратура Плевен  за срок до 72 часа и ще се поиска вземане на най – тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Припомняме, днес полицията съобщи за още две операции срещу групи, които се занимават с фалшификации.

Едната операция е от Варна, където двама мъже са задържани за фалшификация на документи за самоличност, диплома за висше образование, паспорт, свидетелство за управление на МПС.
При друга операция трима души са задържани за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, като единият от тях е осъждан за това престъпление, но се е укривал от полицията и е обявен да общодържавно издирване.