Културно-исторически предмети, внесени нелегално в страната ни от Гърция, са открити в дома на русенец.

Находките са открити при акция на служители на ОДМВР - Русе и Дирекция "Противодействие на общата престъпност" към Главна дирекция "Криминална полиция".

Те са били предназначени за продажба в страната, съобщиха от МВР. От там уточняват, че предметите са с художествена и историческа стойност и представляват паметници на културата.

Били са укрити в дома на 62-годишния И.Д. от Русе. Те са внесени в България от русенска гражданка, живееща в Гърция - 59-годишната Н.А и вероятно са предмет на престъпление, твърдят от полицията.

Сред намерените предмети са четири икони, две от  които  с висока културна и историческа стойност,напрестолен кръст и три панагии - нагръдни кръстове на висш духовен служител. Едната е с надпис, посветен на 1000 годишнина от основаването на Руската православна църква.

Открити са и три лични свещенически кръста предмети, използвани за църковно богослужение, евангелие на гръцки език от 1695 г. с кожена подвързия и позлата с висока историческа стойност, както и седем богослужебни книги на гръцки език.

Според първоначални данни от експерти, някои от вещите имат изключително висока художествена и историческа стойност.

Изяснява се начинът, по който те са стигнали до И.Д. Двамата русенци са известни на органите на реда с различни криминални прояви в миналото.

За случая са информирани компетентните полицейски службив Гърция. Работата по изясняването му продължава. Проверките се извършват при изключително добро взаимодействие и координация с гръцките власти, уточняват от МВР.