Лазар Колев, който е единственият обвиняем за убийството на сестрите Белнейски, остава в ареста. На днешното заседание Пазарджишки окръжен съд отхвърли искането за замяна на мярката му „задържане под стража" с „подписка".

Припомняме, след 5-годишно разследване, в началото на месец февруари 2011 година, пазарджишкият Окръжен съд започна първото си заседание по делото за смъртта на двете сестри.

Лазар Колев е обвинен в това, че на 28 февруари 2006 година в местността "Грамадите" край Брацигово е убил по особено жесток и мъчителен начин Росица и Христина Белнейски. Убийството е извършено с цел да се прикрие друго престъпление - изнасилване. За престъпленията, за които е обвинен Колев, се предвижда наказание не по малко от 15 години лишаване от свобода.

Защитата мотивира искането си за промяна в мярката с липсата на достатъчно доказателства за вината на Колев по убийството на двете сестри. Според адвокат Марин Марковски обвиняемият няма възможност и да се укрие, с което да попречи на по-нататъшния ход на процеса.

Самият Колев за пореден път заяви пред съда, че не е виновен. Освен това той потвърди, че има постоянен адрес и няма да се укрие.

Магистратите обаче постановиха той да остане в ареста с мотива, че няма промяна в обстоятелствата, наложили задържането му под стража и че той може да се укрие или извърши друго престъпление.

На днешното си заседание съдът изслуша използваните СРС-та по делото при закрити врати, както и приложените писмени доказателства.

За нов разпит е призован експертът от Националния институт по криминология и криминалистика Иван Иванов, който е направил ДНК-експертизата, установяваща профила на Колев като извършител на престъплението.

Причината за повторното му призоваване е, че в предишно съдебно заседание не му е прочетен протокол по делото, който не е приет като веществено доказателство и сега това трябва да бъде направено.

Съдът отхвърли искането на Марин Марковски за преразпит на двамата санитари, които са извършили изрязването на ноктите на Росица и Христина Белнейски. Основният мотив за това искане е, че никъде в приложените по делото протоколи не е казано, че изрязването е извършено при спазване на задължителното изискване да се използва дезинфекцирана ножица.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 13 май от 10.00 часа, когато ще бъдат разпитани четирима свидетели.